Danas je na Fakultetu za menadžment – FAM u Sremskim Karlovcima održan Okrugli sto „Odnos crkava i verskih zajednica i medija kao preduslov razvijanja verske i međuetničke saradnje, razumevanja i stabilnosti u Srbiji“ na kom je glavna tema bila odnos crkava i verskih zajednica, s jedne, i medija, s druge strane, ulogom koju mediji imaju u međuverskoj i međuetničkoj saradnji, značajem i odgovornošću verskih medija, mestom i ulogom crkava i verskih zajednica, te uopšte dijalogom u našem društvu.


Na skupu su učestvovali visoki predstavnici crkava i verskih zajednica, univerzitetski profesori i ugledni novinari. Učesnici su bili mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, reis-ul-ulema Sead Nasufović, rabin Isak Asiel, profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu Zorica Tomić, profesori Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Aleksandar Đakovac i Zoran Krstić, profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Zorica Kuburić i novinar Studija B, Aleksandar Gajšek, savetnik premijera Srbije Vladimir Božović, generalni konzul Crne Gore u Srbiji Dragan Kankaraš, savetnik direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Miroljub Radosavljević, pomoćnik pokrajinskog sekretara za javno informisanje, medije i analitiku Đorđe Vukmirović, predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović.


Na početku, prisutnim učesnicima i gostima se obratio predsednik Opštine Sremski Karlovci Nenanad Milenković.

– Uvaženi gosti, poštovani domaćini, dobar dan.
Sremski Karlovci su Sion srpskog pravoslavlja, jer su poput Jerusalima, grad vere i mira. Porede Karlovce i sa Hajdelbergom, jer su grad obrazovanja i kulture. U Karlovcima su se pre 318 godina izmirile do tada nepomirljive sile. Prvi put je razgovarano za okruglim stolom, uz uvažavanje i pobednika i poraženih. Karlovački mir je postao etalon, mediji kažu i žanr, kojim se meri demokratičnost svakog razgovora. Verujem da će ona krasiti i Vaš rad. Dakle, nema priličnijeg mesta da se razgovara o verskoj i međuetničkoj saradnji, o uticaju obrazovanja i medija, a sve u cilju razvoja i stabilnosti Srbije.
Zdravi međuetnički odnosi među raznim etnikumima, mogu se izgraditi samo na temeljima uzajamne jednakosti, u duhu razumevanja, tolerancije, dijaloga i uvažavanja nacionalnih, verskih i kulturnih prava različitih naroda. U svemu tome obrazovanje i mediji imaju ogromnu ulogu.
Ovih dana i mi razgovaramo o važnim temama za Karlovce. Jedna je vraćanje Karlovcima statusa grada, koji su zvanično dobili 1881. godine, a izgubili u vreme sveopšte kolektivizacije. Razgovaramo i o primeni Zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i razvoju Sremskih Karlovaca, to je jedini zakon u Srbiji koji se ne primenjuje.
Iza toga nam sledi razgovor o nečemu što je više od projekta, o viziji „Sremski Karlovci grad muzeja“.
Biće nam potrebna i Vaša pomoć – verskih zajednica, obrazovnih institucija i naravno medija.
Želim Vam uspešan rad i prijatan boravak u našem gradu.