Zaštitnik građana, 21. aprila 2017. godine u klubu poslanika, uručio je nagrade za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji u 2016. godini. Na dodeli nagrada zamenica zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom i starijih Vladana Jović istakla je da Zaštitnik građana na ovaj način želi da promoviše primere dobre prakse u oblasti pristupačnosti na lokalnom nivou i da ostvari bolju saradnju s njima kako bi utvrdio razloge zbog kojih se u punoj meri ne primenjuju propisi koji garantuju prava osoba sa invaliditetom.

Grad Kragujevac nagrađen je za sveobuhvatno delovanje na razvoju pristupačnosti i socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom, Pirot za uključivanje krajnjih korisnika u proces donošenja odluka o adekvatnom rešenju za problem pristupačnosti, dok je Niš dobio nagradu za strateško promišljanje i proaktivnostu razvoju pristupačnosti.

Pohvaljeni su za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji u 2016. godini gradovi Leskovac, Loznica, Pančevo i Vranje, kao i opštine Bojnik, Boljevac, Pantelej, Zvezdara, Negotin, Paraćin, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Vrnjačka Banja i Žagubica.

Dobijena pohvala je rezultat rada i inicijative kompletnog rukovodstva opštine i  odeljenja za društvene delatnosti. Pohvala ukazuje na kontinuiran i predan rad u cilju obezbeđivanja boljih uslova života svih građana Sremskih Karlovaca.

Odluku o dodeli nagrada donela je konkursna komisija koju su činili predstavnici Zaštitnika građana, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije i nekoliko udruženja građana.