Ovogodišnja tradicionalna manifestacija posvećena grožđu i vinu u Sremskim Karlovcima „Karlovačka berba grožđa” biće održana od 8. do 10. septmbra uz zabavno-muzički program za koji organizatori očekuju da će uz božansko piće biti dodatni motiv da posetioci dođu u tom periodu u Sremske Karlovce. Kako je na danšnjoj konferenciji za novinare rekao predsednik karlovačke opštine Nenad Milenković, ova manifestacija, koja datira iz 1930. godine i kao takva jeste jedna od najstarijih u Srbiji, načiniće ove godine iskorak u organizacionom smislu, u pogledu muzičkog programa, u okviru kog će nastupiti Vlatko Stefanovski, Sanja Ilić i Balkanika, Dejan Cukić i Spori ritam bend, Piloti… Novina je da će se program odvijati na još jednoj bini osim one u centru Sremskih Karlovaca, koja je planirana da bude u dvorištu depandansa Muzeja grada Novog Sada, za mlađu populaciju koja voli drugačiji zvuk, po izboru didžejeva.

– Siguran sam da će se muzički program uklopiti u ono što ambijent Karlovaca nosi sa svojim kulturno-istorijskim nasleđem – rekao je Nenad Milenković i dodao da veruje da će to privući veliki broj posetilaca. – Prošle godine ih je bilo 30.000 za tri dana, a očekujem da će ove biti i veći. Nadam se da uz božansku kapljicu i kvalitetni muzički program, svi poneti iz Karlovaca lepe uspomene.

Konferenciji su prisustvovali Sanja Ilić, Nevena Stamenković i Mladen Lukić iz Balkanike i Dejan Cukić kojima, je kako su rekli, čast da nastupe na ovoj manifestaciji. Za Sanju Ilića i Balkaniku ovo će biti premijerni nastup u Karlovcima, za razliku od Dejana Cukića koji je i ranije pevao, ali ove godine kada se navršava tri decenije Sporog ritam benda, protećiće u znaku tog jubileja.

Osim što će uživati u muzičkom programu, tokom tri dana posetioci će imati prilike da probaju vina 18 vinara na centralnom karlovačkom trgu.

Kao i prethodnih godina, deo programa biće posvećen najmlađima i on će se odvijati na glavnoj bini u centru, na kojoj prvog dana, 8. septembra u 17 sati nastupa OKUD-a „Brankovo kolo” iz Sremskih Karlovaca, a svečano otvaranje uz pozdravnu reč predsednika opštine i vatromet počinju oko 21 sat.

Uoči popularnog karlovačkog Grožđebala u, četvratk, 7. septembra u zavičajnoj zbirci Muzeja grada biće otvorena izložba „Karlovački vinogradari i vinari“, posle toga u Karlovačkoj gimnaziji biće održan i koncert hora Eparhije sremske „Sveti Nikolaj“ koji su dugi niz godina uvertira u manifestaciju. Posetioci „Karlovačke berbe grožđa“ biće u prilici da prisustvuju nesvakidašnjem umetničkom događaju u subotu. U muzeju šibica slikarka Dragana Pajkić Dodig iz Beograda izložiće deo akvarela iz svog opusa, a potom izvesti i preformans „Dajli stajle“, koji je premijerno izvela u maju na 4. Bijenalu akvarela.