U okviru projekta „Mladi, bezbedni, sigurni“ koji je finansirala Opština Sremski Karlovci, Centar za promociju bezbednosti saobraćaja organizovao je predavanje vozačima traktora sa teritorije opštine.

Predavanje je održano u četvrtak 31.8. u zgradi opštine, a desetak prisutnih vozača traktora podsetili su se onoga što su kroz dosadašnje iskustvo već znali, a imali su priliku i da čuju i nauče nešto novo. Profesor u Saobraćajnoj školi „Pinki“ Zoran Despotović, traktoriste je podsetio na osnovna pravila bezbednosti učesnika u saobraćaju sa akcentom na bezbednost vozača traktora.

Profesor Mirko Simikić sa Poljoprivrednog fakulteta govorio je o opasnostima od prevrtanja traktora i detaljima na koje vozači treba da obrate pažnju kako do toga ne bi došlo. Jelena Nikolić sa Klinike za plastičnu hirurgiju Kliničkog centra Vojvodine ukazala je na opasnosti rada sa poljoprivrednim mašinama i povrede koje mogu nastati usled nepažljivog rukovanja.

Sva predavanja bila su potkrepljena prezentacijama, skicama i fotografijama, kako bi znanje bilo na što bolji način preneto. Nakon predavanja, svako od učesnika dobio je brošuru i priručnik, kao podsetnike za ubuduće. Takođe je svako od njih dobio i reflektujući trougao, kako bi njihove poljoprivredne mašine bile vidljivije noću. Da su predavanja bila na pravu temu potvrdili su i učesnici koji su istakli da su čuli mnogo novih stvari i da će ubuduće više obraćati pažnju na neke detalje za koje su smatrali da su nebitni.