Predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković sinoć je u Zavičajnoj zbirci Sremskih Karlovaca otvorio izložbu vina pod nazivom „Karlovački vinogradari i vinari“, koju već tradicinalno organizuje Muzej grada Novog Sada u okviru manifestacije „Karlovačka berba grožđa“, a pod pokroviteljstvom Opštine Sremski Karlovci.

 

– Zaista je čast biti večeras ovde, i videti ovoliki broj ljudi, pošto sam ja rodom Karlovčanin, posebno mi je drago što vidim i umetnike koje su ponikli i obeležili umetnički i kulturni život u Karlovcima. Nekada je kultura i umetnost bila podjednako bitna kao i teška industrija, nažalost to su neka prošla vremena ali ja sam siguran da ćemo dosegnuti tu 2021. godinu kada će Novi Sad biti evropska prestonica kulture i da ćemo makar jednim malim delom vratiti na ovo mesto koje objektivno to i zaslužuje.

Rimski imperator Markus Aurelijus Probus je prvi imperator koji je dozvolio da se vinova loza iznese van granica tadašnje Italije i tom odlukom on je učinio Karlovce besmrtnim vinskim gradom. Nekako paralelno sa vinom razvijala se umetnost, razvijalo se i prosvetiteljstvo razvijala se i kultura, nije slučajno Novi Sad odabrao da se deo tog programa 2021. realizuje upravo u Sremskim Karlovcima.

Još je Marija Terezija 1753. svojim ukazom proglasila Sremske Karlovce gradom, da bi u jednom periodu taj status izgubili sve do 1989. godine kada su povratili status opštine, ja verujem i nadam se da ćemo u narednim godinama Karlovcima vratiti ono što im objektivno pripada i što su već bili a to je da dobiju status grada, dobrodošli i živeli! – rekao je Milenković i svečano proglasio izložbu otvorenom.

Predsednik Milenković je zatim prisustvovao koncertu hora eparhije Sremske „Sveti Nikolaj“ koji se večeras održao u Svečanoj sali Karlovačke Gimnazije.