Sremski Karlovci su danas obeležili Dan opštine, 16. septembar, koji se proslavlja u čast dobijanja statusa slobodne vojničke varoši 1753. godine. Svečanosti su pored odbornika prisustvovale brojne zvanice iz društvenog i političkog života.

Predsednik Opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković, obratio se gostima i zvanicama.

– Kada govorimo o Sremskim Karlovcima pominjemo značajne istorijske događaje, značajne zgrade, značajne kulturno-istorisjke objekte i ono što je najvažnije, da bi jedan grad bio velik kao što su veliki Sremski Karlovci potrebni su i veliki ljudi.

Istorija nam daje za pravo da verujemo i da se nadamo da će se značajna i slavna istorija Sremskih Karlovaca ponovo odigrati u ovom svetom mestu, a da bi se ponovo odigralo suštinsko nastojanje da jedan grad bude velik, ponovo su potrebni veliki ljudi.

U vremenu koje negira ili umanjuje značaj inteligencije, sposobnosti, životne, stvaralačke energije, učinićemo sve da sa ovog mesta promovišemo, za našu zajednicu, značajne pojedince i organizacije.

Slavna imena poput Pavla Nenadovića, Stevana Stratimirovića, Josifa Rajačića, Georgija Brankovića, Dimitrija Anastasijevića Sabova, vojvode Šupljikca, Branka Radičevića, prof. Vladimira Nikolića i mnogih drugih velikana ovog mesta i čitavog našeg naroda. Dolazimo u neko novije doba, pa pominjemo, dr Lazu Popovića, dr Jovana Čokora i one koji trenutno ulažu napore da svojim znanjem, društvenim delovanjem nesebično vraćaju Sremske Karlovce na ono mesto koje im pripada, a to je mesto koje miriše na tamnjan, mesto u kojem se moli, veruje, voli, uči, debatuje i biva čovekom iznad svega.

U želji da Dan opštine iz godine u godinu promoviše pojedince i udruženja koja istinski doprinose boljem životu u Sremskim Karlovcima, srdačno Vas pozdravljam!

Počasni građanin Sremskih Karlovaca za ovu godinu je Prof. dr Dragan Dankuc, povelja Sremskih Karlovaca je uručena Tanji Žunić i Opštinskom udruženju penzionera „Sremski Karlovci“ a Nagradu Sremskih Karlovaca dobila je Olgica Milišić.