Večeras je u galeriji Kulturnog centra u Sremskim Karlovcima svečano otvoren 15. Sremskokarlovački novogodišnji likovni salon u organizaciji Karlovačke umetničke radionice.
Čast da svečano otvori salon u prisustvu organizatora Mirka Dimića i zamenika pokrajinskog sekretara za kulturu Nebojše dr Kuzmanovića imao je predsednik Opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković.

– Jedan od najumnijih i najsvestranijih Evropljana, pisac, naučnik, filozof i političar, veliki Gete, nije voleo govore na otvaranju izložbi slika, „slike su tuda ih gledamo, a ne da se o njima priča“ govorio je.Slika je praznik za oči. Ona je kraljica umetnosti i treba da je pustimo da ona govori o nama.

Neću ni ja večeras govoriti o rezultatima umetničkog rada pozvanih slikara i primenjenih umetnik, nego o želji, neko će reći snu, da Karlovci postanu najveći atelje, gde će nastajati umetnička dela i najveća galerija gde će se ta dela izlagati.

Često se poredimo sa Sentandrejom, toliko često da to više nije slučajno. Pokušaćemo, ugledajući se na Sentandreju, da postanemo epicentar srpske kulture i umetnosti. Mesto sa najviše umetnika u Srbiji. Više nego što ih je u metropolama.

Možda je to i jedini način da kulturu i umetnost spasemo od sve naglašenije metropolizacije.

Hoćemo li uspeti u tome?
Volt Viver je pre tačno dvadeset godina rekao da je „očigledno da ništa što se tiče umetnosti nije više očigledno“.
Postoji ipak nešto očigledno, na samo tri stotine kilometara od Sremskih Karlovaca Sentandrejci su svoj san pretvorili u javu. Sentandreja nekada manja od Karlovaca, danas ima 25000 stanovnika. Prvo su počeli da se doseljavaju umetnici.
Moramo stvoriti takav ambijent da mnogi od vas, koji deceniju ipo dolaze u Karlovce, na ovaj praznik umetnosti, požele da ostanu ovde.

Karlovci su kako ističu organizatori, vaš umetnički zavičaj, pa zašto da ne postane i onaj pravi.

Neka se za početak, u Karlovce svake godine doseli više ljudi, nego što iz njih ode. I da se oni koji su otišli počnu vraćati. Iskustvo nam pokazuje da je to moguće.

Bog je hteo da slikarstvo bude radost, da bi onome ko ume da gleda pokazao da je i čitav svet radost. Otvaram ovu izložbu uveren da se radujete lepoti koja je preplavila ovu galeriju.


Predsednik Milenković je dodelio i dve glavne nagrade Salona, gran pri salona Georgiju Popovu Makari kao i specijalnu nagradu za slikarstvo našem sugrađaninu Đorđu Kolareviću.