У оквиру европског пројекта „Мале општине против евроскептицизма” (СМУГ), представници карловачке општине Игор Релић и Дарко Миланковић учествовали су на дводневној конференцији у португалском граду Тореш Новашу, 28. фебруара и 1. марта.

Пројекат се бави појавом евроскептицизма у чланицама Европске уније и земљама кандидатима за улазак у ЕУ. У средишту пажње му је размена искустава међу народима када је тај феномен у питању у различитим фазама приступа чланица ЕУ да би се он смањио. Пројекат је вредан 135.000 евра, а у њему, осим локалне самоуправе у Сремским Карловцима, учествује и Удружење грађана „Дунав 1245“, поред још 13 партнера из Румуније, Хрватске, Македоније, Португала и Словеније.

На поменутом дводневном скупу под називом „Послушајте мудрост“ представљен је пројекат и његови циљеви, а изнети су и резултати истраживања спроведеног у шест земаља, у којем је учествовало 180 испитаника.

Првог дана имали смо прилику да од чланице поругалског парламента и државне секретарке за европске послове Маргариде Маркеш у дебати сазнамо који су то главни фактори који изазивају евроскептицизам широм партнерских земаља, каже Дарко Миланковић.

Према његовим речима, неки од њих су надостатак знања о Европској унији, политици и институцијама, миграциона криза и страх за националну сигурност, економска криза, излазак Велике Британије из ЕУ, те разлике у животном стандарду грађана.

У даљем току рада било је речи и о могућностима финансирања ЕУ, а уприличена је и посета компанијама „Дигиделта“ и „Естеирос“, у којима смо имали прилику да видимо како да користимо могућности које пружају ЕУ фондови, казао је Миланковић.

Релић и Миланковић су презентовали колегама у Португалу европске пројекте из енергетског, културног и туристичког сектора који су у току у Сремским Карловцима.

Истовремено су представили и туристичку понуду Сремских Карловаца.

Завршетак пројекта планиран је за март наредне године.

текст: Зорица Милосављевић