Другу годину заредом, последњег викенда у априлу закључно са Празником рада, Сремски Карловци су били престоница вина. Четвородневни празник у част божанског пића, доброг расположења, музике и игре, назван „Пролећни фестивала вина“.

По концепту сличан јесењој Карловачкој берби грожђа, „Пролећни фестивал вина“ био је прилика да се пробају вина локалних произвођача и то из стаклених чаша како налажу правила винске културе, које су могле да се купе на инфо-пулту Туристичке организације, као и бонови (ваучери) за дегустацију, као и неки други традиционални гастрономски производи, али и ужива у звуцима примереним сваком уху.

По речима председника општине Ненада Миленковића, у овој години значајних јубилеја као што су 100 година од завршетка Првог светског рата, век од присаједињена Војводине матици Србији и 170 година од Мајске скупштине, обавеза локалне самоупаве јесте да презентује и покаже свим својим сугађанима и онима који долазе и воле Сремске Карловце, било из земље или иностранства, шта су Сремски Карловци.

Карловци јесу пре свега место добрих и честитих људи, који производе изванредно и врхунско вино, које је надалеко цењено и поштовано – рекао је синоћ на свечаном отварању манифестације Ненад Миленковић. – И из поштовања према том вину и његовим произвођачима, мислим да једна манифестација попут грожђебала није довољна за промоцију свега онога што карловачки винари и виноградари могу да понуде сугађанима и гостима. Из тог разлога смо одлучили да покренемо још једну манифестацију која је понела назив „Пролећни фестилав вина“. Ово је друга година како се одржава и сигуран сам да је наишао на симпатије посетилаца и да ће постати традиционална манифестација која ће се из године у годину развијати уз подршку државних и покајинских институција.

Подршка државних институција у овој намери локалне самоуправе испољена је и кроз присуство њених службеника на фестивалу вина. Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак свечано је отврио овогодишњи фестивал и то назвао привилегијом.

Захваљујући доброј сарадњи Министарства државне управе и локалне самоуправе са Сремским Карловцима и председником Ненадом Миленковићем препознали смо значај одржавања оваквог фестивала – рекао је Бошњак отварајући манифестацију. – Она има не само туристички већ пре свега економски значај, јер оно што се у Карловцима производи треба да се представи на најбољи начин. Карловци сигурно и по својој традицији и по савременом моменту заслужују да се нађу на свим мапама значајних туристичких дестинација које Европа има да понуди. Ми смо се определили да ове године 3. маја у Бриселу у Савету Европе представимо Карловце управо по својој слободарској традицији као место где је потписан први велики европски мир и да они по томе буду препознати, али и као место где се радо долази и као место у које се радо људи враћају.

Називајући Карловце местом сусрета цивилизација, традиције производње вина и узгоја винограда још од римског доба до данас, 21. века, Бошњак је истакао да мисли да је то оно чиме они треба да се представе.

Очекујемо да то треба да буде и боље у наредном периоду, а ми ћемо са своје стране као министарство задужено за пре свега администарцију, али и за боље повезивање општина између себе, се потрудити да на такав начин представимо ову средину – закључио је Бошњак.

Сва четири дана фестивала Карловци су врвили од туриста. Део њих је дошао возом Романтика, а доста је било Турака, Италијана и Словенаца.