Karlovačka gimnazija, simbol Sremskih Karlovaca, čiji đaci osvajaju prestižne nagrade širom sveta, dobiće na poklon veći broj knjiga na starogrčkom jeziku.

Dogovor o ovom vrednom poklonu postignut je na sastanku predsednika Predstavničkog doma Republike Kipar Demetrisa Sirulisa sa predsednikom opštine Sremski Karlovci Nenadom Milenkovićem.

– Fasciniran sam onim što sam video u Sremskim Karlovcima. Posebno sam počastvovan što sam imao priliku da vidim najstariju srpsku gimnaziju, koja je obrazovala i nadahnula veliki broj najuticajnijih Srba. Republici Kipar i meni lično, biće zadovoljstvo da doniramo knjige na starogrčkom jeziku koji se izučava i uči u ovoj za Evropu i Svet značajnoj obrazovnoj ustanovi a služiće za obrazovanje budućih generacija – rekao je Sirulis.

Predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković rekao je da je na sastanku bilo reči i o mogućnosti bratimljenja Sremskih Karlovaca s odgovarajućim gradom s Kipra.

– Nadam se da će poseta uvaženog gosta unaprediti veze koje imaju naše dve zemlje, i dovesti do što tešnjeg povezivanja Sremskih Karlovaca i kiparskih gradova. Očekujem da se saradnja konkretizuje u što skorijem roku, na dobrobit građana Sremskih Karlovaca i Kipra – rekao je Milenković.

Predsednik kiparskog parlamenta Demetris Sirulis, posetio je Sremske Karlovce u okviru zvanične posete Republici Srbiji.