Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин обишли су данас школу „23. октобар“ у Сремским Карловцима, у којој је руска железничка компанија „РЖД Интернешенел“ обновила учионицу за руски језик и опремила је намештајем и опремом.

Након обиласка специјализоване учионице за руски језик госте је поздравио председник општине Ненад Миленковић.

– Уважена потпредсенице Владе Републике Србије, госпођо Михајловић, Ваша Екселенцијо, господине Чепурин, господине Павлов, госпођо Чолић, драги гости, поштовани домаћини, драги учитељи, наставници, ученици, добар дан.

Почетком осамнаестог века, Руски цар Петар Велики послао је у Карловце, седиште Карловачке митрополије, Максима Теренчевића Суворова, са 400 буквара, 70 примерака црквено-словенске граматике и 10 примерака тројезичног речника, чувеног Поликарпа.

На тим књигама утемељено је српско школство али и српско-руско пријатељство.

Оно што су за развој образовања, културе и духовности чинили моћни, богати појединци, данас чине друштвено одгворне компаније.

Бројним добротворима који су у протеклим вековима помагали српске школе и њихов развој, придружила се специјализована грађевинска компанија, која је као део холдинга „РЖД Интернешенел“, ангажована на модернизацији пруге која пролази поред нашег места. Круна њиховог доброчинства у Карловцима је ова модерна учионица у којој ће се учити руски језик.

Господине Павлов, ову доброту Ваше компаније ми данас видимо срцем. Када почне настава у овој учионици – чућемо је и видети на озареним лицима наше деце. Хвала Вам на томе.

Затим је потпредсница Владе и министарка Михајловић поручила деци да треба да уче о српско-руском пријатељству, које се показало као јако и стамено у тешким периодима у прошлости.

– Школа значи пуно нових пријатеља, новог друштва и пуно знања, али дужност нас одраслих јесте да вам кажемо и да школа није крај, да је потребно сваког дана да учите и радите на себи, јер колико знате, толико и вредите и толико сте снажни, рекла је Зорана Михајловић на свечаности у школи.

Она је ђацима пожелела пуно успеха у новој школској години и захвалила амбасадору Чепурину и руским железницама на свему што су урадили за школу у Сремским Карловцима.

Кабинет за руски језик даје вам могућност не само да учите руски језик него и да учите о једној прелепој и величанственој земљи. Да учите о српско-руском пријатељству, које се показало као јако и стамено у тешким периодима у прошлости, као и о великим руским књижевницима и светским класицима. Нова учионица показује и колико смо снажнији кад смо заједно и кад се повезујемо, а знање језика је пут до тога, рекла је Михајловићева.

Амбасадор Руске Федерације у Србији честитао је ученицима почетак школске године и истакао да је њихов главни задатак да добро уче.

То је важно и за земљу, јер су паметна деца њена будућност“, рекао је Александар Чепурин и захвалио руским железницама и на организацији такмичења и излета српске деце у Русију, што додатно доприноси међусобном пријатељству и повезивању.

Генерални директор “РЖД Интернешенел” Сергеј Павлов рекао је да Србију и Русију спаја дивна историја и да владе две земље раде на неговању и унапређењу тих односа.

Захваљујући тој позицији, ми данас градимо за своје пријатеље и партнере, за грађане Србије и за будућа поколења, као што каже и мото наше сарадње са српским железницама – Градимо за будућност, рекао је Павлов.

Он је додао да ће та компанија наставити да помаже српским школама.

Основна школа у Сремским Карловцима четврта је школа у Србији у коју је “РЖД Интернешенел“ до сада уложила у обнову, а претходно су обновљене школе у Панчеву, Голубинцима и Врању, где је та компанија такође радила реконструкцију пруга.

Захваљујући донацији, у школи “23. октобар” реновирана је учионица за руски језик, набављен нов намештај и опрема, интерактивна табла, као и књиге на руском језику.