Sremski Karlovci su danas obeležili Dan opštine, 16. septembar, koji se proslavlja u čast dobijanja statusa slobodne vojničke varoši 1753. godine. Svečanosti su pored odbornika prisustvovale brojne zvanice iz društvenog i političkog života.
Predsednik Opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković, obratio se gostima i zvanicama.

– Vaše preosveštenstvo, poštovana sekretarko Pokrajinske vlade g-đo Jovanović, predsedniče Skupštine Grada Novog Sada, predsednice Skupštine opštine Sremski Karlovci, uvaženi gosti, dragi Karlovčani, dobar dan.

O gradovima i knjigama ne treba suditi po njihovoj veličini, po broju stanovnika, ili stranica nego po onome što se nalazi iza gradskih zidova i između korica. Po ljudima koji su ih gradili i pisali. Po trajanju.
Istorija Karlovaca, po dokazima koje imamo, počinje u neolitu. Osam hiljada godina na isto toliko stanovnika. U jednoj ruci godina istorije, u drugoj godina budućnosti. Jednom rukom čuvamo, drugom gradimo.

Tek kada se tako ponašate shvatite šta znači imati pune ruke posla.
Uspećemo, jer konačno nismo sami.
„Stvorena je silovita sinergija lokalne samouprave, Pokrajinske i Republičke vlade“, a ekstra bonus je dugoročno očuvanje i razvoj Karlovaca.

Na svečanoj sednici Pokrajinske vlade Vojvodine, održanoj 15. maja ove godine u Sremskim Karlovcima, doneta je odluka o formiranju „Budžetskog fonda za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca“ i pokrenuta inicijatava za promenu i primenu Zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja.

Ove dve temeljne odluke omogućiće da prošlost Karlovaca bude vidljivija, a budućnost izvesnija.
Budžetski fond se puni i na sve strane se radi.

Za koji dan biće okončana obnova puta od Karlovaca prema Inđiji. Radovi koji su odlagani decenijama koštaju 240 miliona dinara. Više od polovine budžeta Karlovaca.

Uporedo se radi projekat za drugi deo puta prema Petrovaradinu.
Rekonstruiše se, za saobraćaj važna, ulica Karlovačkih đaka, a pripremamo se za daleko složeniju rekonstrukciju ulice Braće Anđelić.
U isto vreme počeli su radovi na regulaciji otpadnih voda u centru Karlovaca.

Završena je prva i započeta druga faza izgradnje međunarodnog pristaništa na Dunavu.

Za potrebe Hitne pomoći adaptiran je deo prostora u Domu zdravlja.
Projektuje se obnova zaštićenog gradskog jezgra, Stefaneuma, Svetosavskog doma.
Uskoro će biti pripremljenja i projektno – tehnička dokumentacija projekta za izvođenje parternog uređenja centra i obnove 12 fasada u samom centru našeg mesta. Karlovci su uključeni u projekat „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021“. Hvala Novom Sadu na tome.
Karlovci su u prošlosti i rušeni i spaljivani, ali su opstali zahvaljujući tome što je smirena snaga upornih graditelja nadjačavala besove rušitelja.

Nadamo se da nam, ni u buduće, neće nedostajati snage i upornosti. I da svoj teret nećemo prebacivati u tuđe ruke, ili ostaviti svojoj deci
Karlovce porede sa Sentandrejom, Hajdelbergom, Jerusalimom…
Očigledne su dobre namere, ali ja bih želeo da Karlovci liče na sebe. I da, ako se baš insistira na poređenju, Karlovci budu mera za lepo i dobro.
U Karlovcima su tokom 2017. i 2018. godine boravili brojni državnici, ugledni stvaraoci, turisti,

Predsednici crnogorskog parlamenta i vlade;
Predsednik Velike Narodne Skupštine Turske Ismail Kahraman i
Potpredsednik Turske Vlade Fikri Išik;
Predsednik kiparskog Parlamenta Dimitris Siluris;
Zahvaljujući utiscima koje su poneli, u Karlovcima je sve više turista iz ovih zemalja.

Poštovani prijatelji,
Odužujući se precima mi svojoj deci dajemo zadatak da urade i više i bolje od svih nas „dosadašnjih“. Da rade onako i onoliko koliko rade dobitnici najviših opštinskih priznanja.
Čestitam vam na umeću i volji – završio je svoj govor Milenković.

Priznanja zaslužnim građanima uručila je predsednik Skupštine Sremski Karlovci Radmila Bukarica.

Zahvalnicu za nesebično zalaganje u očuvanju kulturno-istorijskog spomenika Kapela mira dobio je Stjepan Maletić.
Nagrade su dobili, Ljiljana Pižurica za pedagoški rad u Karlovačkoj gimnaziji, Žarko Živanović za humanitrani rad i višedecenijski doprinos promociji Sremskih Karlovaca i dr Žarko Dimić kao autor monografije „Đorđe Stratimirović u ratu i revoluciji 1848-1849“.

Povelje su dobili, Tatjana Latković za ostvarenje zajedničkih obrazovno-vaspitnih ciljeva, značaj, očuvanje i negovanje tradicionalnih zanata u Sremskim Karlovcima, Muzej pčelarstva i Vinska kuća porodice Živanović za doprinos razvoju i promociji Sremskih Karlovaca, Ogranak gradske biblioteke“Branko Radičević“ Sremski Karlovci povodom 150 godina od osnivanja i uspešnog rada i Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine za čuvanje tradicije kroz obeležavanje godišnjica značajnih događaja naše slavne prošlosti.