Скупштина општине усвојила је на другом заседању овог месеца, одржаном 27. фебруара, елаборате о оправданости продаје грађевинског земљишта непосредном погодбом, по цени мањој од тржишне у радној зони у Кишовој бари, СЗР-у „Еурофлекс” и компанији “Универекспорт”. Према тим документима, које је општинска управа била у обавези да сачини за 45 дана од доношења одлуке о продаји земљишта, оба инвеститора заинтересована су за куповину парцела ради изградње хала неопходних за развој њихове делатности.

Како је рекао председник општине Ненад Миленковић, одлука о продаји земљишта у интересу је локалне самоуправе, али и грађана јер се ради о запошљавању у првом случају 10 до 15, а када је „Универекспорт” у питању, око 40 суграђана. Када се узме у обзир да су Карловци мало место, казао је он, запошљавање педесетак становника није безначајно, а обе фирме инвестираће укупно око 150 милиона динара. Од продаје ових парцела општина ће остварити приход од око 5,5 милиона динара.

Оба елебората, након што су их прихватили одборници, биће упућена Влади Србије на сагласност.

Примедбе на текст оба елабората о продаји грађевинског земљишта изнео је шеф новоформиране одборничке групе „За боље и поштеније Сремске Карловце“ Драган Тришић (СРС) указујући на правописне, али и материјалне грешке и контрадикторности, сугеришући надлежнима да пре слања докумената на сагласност у Владу Републике Србије то исправе. Када је документ о продаји земљишта „Универекспорту” у питању, Тришић је оспорио економску оправданост наводећи да ће отварање таквог продајног објекта „угушити мале трговце”.

Одборници су усвојили и Локални акциони план за младе за период од 2019. до 2022. године. Прихваћен је и предлог одлуке о платама, накнадама и другим примањима изабраних и постављених лица у органима општине и накнадама одборника Скупштине општине Сремски Карловци, као и Одлука о мрежи јавних основних школа заједно с елаборатом који чини саставни део те одлуке. Усвојени су правилници о звањима, занимањима, платама, накнадама и другим примањима запослених у Општинској управи, и о одобравању и финансирању програма којима се задовољавају потребе и интереси грађана у области спорта.

Одборници су дали сагласност на програм рада Туристичке организације за 2019. годину. Гласали су и за разрешење свештеника Јована Милановића чланства у Управном одбору Туристичке организације и именовању протосинђела др Клеопе на то место. Опозиција је гласала против тог решења уз образложење да представницима цркве није место у државним органима и да се то коси са Уставом, на шта је председник општине Ненад Миленковић рекао да је тај предлог потекао из Епархије сремске и да се на тај начин изашло у сусрет цркви. Нови члан скупштинске Административно-мандатне комисије је од овог заседања Кристина Гавриловић уместо разрешене Јелене Добријевић, а Бранко Стојков Школског одбора Карловачке гимназије уместо Растка Павлова.

текст: Зорица Милосављевић