Nastavljajući akciju opremanja fiskulturnih sala sportskim rekvizitima ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetio je danas Osnovnu školu „23. oktobar” u Sremskim Karlovcima, gde se susreo sa članovima ženskog odbojkaškog kluba „Partizan” i muškog OK „Stražilovo”, a potom obišao i teren FK „Stražilovo”, gde su ga dočekali mali fudbaleri. Osnovnoj školi u sklopu ove akcije pripala su dva gola, dve table sa obručima, mreža za odbojku i 40 lopti, po 10 za četiri kolektivna sporta. Kako je Udovičić rekao, cilj ministarstva je da do kraja godine 25 odsto fiskulturnih sala dobije novu opremu i rekvizite.

– Želja nam je da kroz ovu donaciju promovišemo bavljenje sportom, ojačamo sistem školskog sporta, ali i da obnovimo rekvizite u fiskulturnim salama jer one sa novom opremom dobijaju drugačiji izgled i kvalitet – istakao je ministar Udovičić. – Nadamo se ujedno da ćemo time motivisati i profesore fizičkog vaspitanja da na kvalitetniji način obavljaju čas i pristupe radu sa decom, i podstaknu ih da budu na časovima aktivniji i željno se uključe u sport. Fiskulturne sale su istovremeno i mesta u kojima mnogi klubovi obavljaju treninge i takmiče se. Na ovaj način pomažemo i lokalne klubove, a zajedno sa lokalnim samoupravama pokušavamo da stvorimo bolje uslove za bavljenje sportom u tim sredinama.

Udovičić je napomenuo da je u Sremskim Karlovcima zahvaljujući predsedniku opštine Nenadu Milenkoviću, nekadašnjem vrhunskom reprezentativcu, treneru i pedagogu, omladinski sektor i sistem školskog sporta i uopšte bavljenje sportom stavljeno u prvi plan. Zbog toga se, kako je naglasio, s pravom može reći da je program „Sport u škole” u Sremskim Karlovcima dao najbolje rezultate. Prepoznavši u tome svoj interes i uvidevši da su kroz ovaj program kapaciteti za bavljenje sportom porasli, kazao je Udovičić, klubovi su se upustili u otvaranje školica, što je dodatna motivacija za privlačenje dece.

Predsednik opštine Nenad Milenković je zahvalivši se na poklonu, rekao kako će on sigurno uticati na poboljšanje uslova za baljenje sportom dece predškolskog uzrasta, ali i osnovaca i srednjoškolaca. Napomenuo je kako je u protekle dve godine opština od Ministarstva omladine i sporta dobila 1.738.000 dinara. Zahvaljujući toj podršci opremljen je Omladinski klub i realizovan još jedan program u kom su mladi u prvom planu.

tekst: Zorica Milosavljević // foto: Đorđe Radivojević