Sto učenika Karlovačke gimnazije recitovalo je danas na Stražilovu stihove Miloša Crnjanskog povodom obeležavanja 100 godina od izlaska iz štampe „Lirike Itake“, zbirke poezije Crnjanskog, koja se smatra prelomnim delom srpske književnosti.

Prisutne đake, profesore i predstavnike medija pozdravio je predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković.

– Sremski Karlovci kao mesto kom su seobe Srba dale pečat izuzetnosti imaju obavezu da naše građane i javnost Srbije i regiona podsetimo na Miloša Crnjanskog, i njegovo kapitalno književno delo, među kojima su Lirika Itake i veličanstvene Seobe. Poema Stražilovo spada u jednu od najvrednijih poema srpske književnosti. Iako je nastala posle Lirike Itake, sama činjenica da je posvećena Sremskim Karlovcima i Branku Radičeviću obavezuje nas da obeležimo 100 godina od izlaska iz štampe Lirike Itake, zbirke poezije koja je promenila tok srpske književnosti. Naša je dužnost da kolosalno nasleđe naših predaka, a Crnjanski je naš predak, u svakom smislu, sačuvamo od zaborava, podsećajući na njega sadašnje generacije. Jer samo tako ćemo ih obavezati da ga sačuvaju kao svoje nasleđe za budućnost – rekao je predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković.

Skup je organizovan pod pokroviteljstvom opštine Sremski Karlovci uz podršku Karlovačke gimnazije. I to je jedini zvanični program u Srbiji koji će se prirediti povodom ovog važnog jubileja za srpsku kulturu.