Posle tri godine rada i nebrojanih kilometara pređenih putevima Srbije, Srpske i Crne gore, televizijska ekipa „Agro karavana“ obrela se u Sremskim Karlovcima, gde je tokom srede i četvrtka ove nedelje zabeležila kadrove i priče iz našega grada.

Ova emisija, koju za kablovsku Agro TV, prvu srpsku televiziju specijalizovanu za poljoprivredne sadržaje, realizuje produkcija čačanske privatne televizije Galaksija 32, osnovane u januaru 1993. godine, ima do sada više od 140 snimljenih i emitovanih epizoda. Njen cilj je, da kroz putopisnu formu, prikaže pre svega agrarne potencijale pojedinih opština, gradova ili oblasti, dopunjujući ih zanimljivostima o kulturnoj i istorijskoj baštini i drugim vrednostima, koje svedoče o ljudima u tim krajevima.

Kamera na ulicama Sremskih Karlovaca prethodnih decenija nije bila retkost. Snimani su ovde i filmovi i emisije. Međutim, retko je neko u ovo mesto dolazio da, izuzuzev kratkih priloga za vesti, načini video-zapis o životu savremenog Karlovčanina i njegov odnos prema neizbežnom nasleđu.

Ono što je za „Agro karavan“ bilo najprivlačnije, a svakako je dar prošlosti, to je viševekovna tradicija vinarstva i vinogradarstva u Sremskim Karlovcima. Zato su članovi ekipe, tokom dva dana, razgovarali s vinarima o tekućoj berbi, grožđu, vinima, savremenoj proizvodnji, prethodnicima, mogućnostima i planovima, snimajući kadrove u Patrijaršijskom podrumu i vinarijama „Bajilo“, „Đurđić“, „Mrđanin“, „Veritas“, „Kosović“, „Kiš“, „Vinum“ i „Živanović“.

Crkva, kultura, školstvo, turizam, poljoprivreda, Sremski Karlovci nekada i sada bile su teme o kojima su pričali: rektor Bogoslovije i starešina Saborne crkve protojerej Jovan Milanović, direktor Karlovačke gimnazije Radovan Kovačević, predsednik Upravnog odbora OKUD „Brankovo kolo“ Nenad Vojvodić, Aleksandra Nešić ispred opštinske Turističke organizacije, predsednik Opštine Aleksandar Saša Stojkečić i izvršilac za poslove lokalnog ekonomskog razvoja Dragana Dragojlović.

„Agro karavan“ sniman u Sremskim Karlovcima biće premijerno emitovan na Agro TV-u u nedelju 11. oktobra 2020. u 16 časova. Svi oni koji nemaju mogućnost da, preko mts-ovih televizijskih paketa, prate ovaj kanal, moći će da pogledaju emisiju na Jutjubu otprilike nedelju dana kasnije.

S. M.