Učenici karlovačke Osnovne škole „23. oktobar“ bili su danas, povodom Dečje nedelje, gosti predsednika Opštine Aleksandra Saše Stojkečića i v. d. načelnika Opštinske uprave Nataše Svirčev. Tradicionalno, prijem osnovaca održan je u Svečanoj sali Magistrata.

Na početku razgovora, đacima su se predstavili predsednik i načelnica, približivši im ukrako poslove koje obavlja Opština, da bi zatim reč prepustili deci i saslušali njihove probleme i želje. Mladim sugrađanima data je prilika da se u sali, koja pre svega služi za skupštinska zasedanja, čelnicima grada obrate s govornice, svakodnevno namenjene odraslima. Odatle su oni, pričajući na razne teme, ukazali na pojedine stvari koje im se u Sremskim Karlovcima dopadaju i na one koje im u rodnom gradu nedostaju.

Inače, Dečja nedelja jedinstven je događaj u godini, kada se, tokom sedam dana, skreće pažnja čitavog sveta na prava dece, zagarantovana „Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima deteta“, i predočavaju njihove veštine, sposobnosti, talenti i znanja. Ove godine ona traje od 5. do 11. oktobra.

Na kraju posete Opštini, karlovački osnovci obreli su se na čuvenom balkonu zgrade Magistrata, balkonu od nacionalnog značaja, s kojeg je 1848. godine proglašena Srpska vojvodina, odakle su, prvi put s visine, mogli da osmotre glavni trg svoga grada.

autor: S.M. // foto: Đorđe Radivojević