Činom sečenja slavskog kolača i dodelom godišnjih priznanja, Sremski Karlovci su danas, skromno i uz pridržavanje svih epidemioloških mera, obeležili opštinsku slavu – Sabor Svetog arhangela Mihaila, odnosno Aranđelovdan. Uručivanje nagrada, koje se tradicionalno održava na Dan Opštine 16. septembra, odloženo je za današnju svetkovinu, jer je letos, zbog pandemije koronavirusa, predlaganje kandidata za njihovu dodelu bilo neizvodljivo.

Svešteni obred osvećenja žita i lomljenja slavskog kolača u predsedničkom kabinetu držao je otac Stanko Laketić iz Saborne crkve. Kum slave, u svojoj prvoj godini na čelu Opštine, bio je predsednik Aleksandar Saša Stojkečić. Uz njega su se, tokom čitanja molitve, blagosiljanja žita i rezanja slavskog kolača, nalazili najbliži saradnici: predsednik Skupštine opštine Boban Petković, pomoćnica predsednika Marina Janković i članovi predsednikovog Kabineta.

Ceremonija dodele opštinskih priznanja – četiri povelje i jedne zahvalnice – održana je u Svečanoj sali karlovačkog Magistrata. Započela je govorom predsednika Skupštine Bobana Petkovića, koji je istakao kako su, u ovom gradu, samo veliki i valjani ljudi ostavljali iza sebe nešto trajno, trudeći se da svojim naslednicima predaju mesto koje će biti bolje i prijatnije za život.

„To je nešto“ – dodao je – „čemu bismo morali da stremimo i mi, sadašnji stanovnici Sremskih Karlovaca“.

Govoreći o ovogodišnjim dobitnicima, Petković je naveo: „Tako danas odajemo priznanje ličnostima iza kojih se nalaze godine, decenije, plemenitog i velikodušnog rada za druge ljude. To je vreme posvećeno brizi za sirote, bolesne, prognane, nesrećne, neuke… Sve je to rađeno s puno ljubavi i odgovornosti, kako nečiji život ne bi prošao uzalud, već da bi mu se pomoglo da stane na noge i od tog života uradi nešto korisno. Neizmerna mi je čast što pred sobom vidim ove izuzetne ljude, dobre ljude, one uz koje se reč Čovek piše velikim početnim slovom“.

Po završetku izlaganja, pristupilo se dodeli opštinskih priznanja. Laureate je svečano najavila Milica Plavšić, šef protokola i informisanja u Kabinetu predsednika Opštine, dok im je nagrade uručio predsednik Skupštine opštine.

Povelje Opštine Sremski Karlovci za 2020. godinu pripale su: Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije, u čije ime je priznanje primio pomoćnik komesara Ivan Gerginov, zatim rukovodiocu opštinskog Odeljenja za društvene delatnosti Nadi Ostojić Agbabi, nekadašnjem rektoru karlovačke Bogoslovije protojereju-stavroforu Jovanu Petkoviću i direktoru novosadske Hitne pomoći dr Bogdanu Živanoviću, umesto koga je Povelju primio predsednik Skupštine Boban Petković. Jedina ovogodišnja Zahvalnica Sremskih Karlovaca uručena je novinarki Radija „Jugović“ Snežani Janić.

Većina nagrađenih, po prijemu priznanja, nakratko se obratila okupljenima.

tekst: S.M. // foto: Đorđe Radivojević