Više od 40 turističkih objekata dobilo je blizu 1.000 litara sredstava za dezinfekciju od opštine Sremski Karlovci. Pored alkohola i hipohloirita, jednog od najefikasnijih dezinfekcionih sredstava za suzbijanje Kovida 19, obezbeđeni su i atomizeri i druga oprema za dezinfekciju prostora. Pored hotela, hostela, vinarija, dezinficijensi i oprema namenjeni su muzejima, galerijama, suvenirnicama i drugim prostorima koje posećuju turisti. Deo opreme i sredstava dobiće i JKP „Belilo“ za dezinfekciju javnih prostora. Sremski Karlovci su prvi grad u Srbiji u kom se realizuje projekat „EU za tebe-za kulturno nasleđe i turizam“.

– Izbijanjem Kovid pandemije turistički sektor je stavljen pred ogromne izazove. Ova donacija će pomoći da se očuva zdravlje onih koji rade u sektoru ugostiteljstva, ali i gostiju. Lokalna samouprava svakako pozdravlja ovakve projekte, naročito u vremenu kada smo svi okrenuti u traženju rešenja kako da se što pre i bezbolnije izborimo sa novonastalom situacijom, izazvanom Kovidom, a to znači da ćemo i ubuduće, kao jedna ozbiljna institucija, pomagati da se ovakvi projekti realizuju – rekao je Stojkečić.

Nabavku dezinfekcionih sredstava finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju GIZ, u partnerstvu sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, a projekat se realizuje preko Turističke organizacije Sremski Karlovci.

 

Sremski Karlovci, 1. april 2021. godine