Povodom 8. aprila Svetskog dana Roma predsednik Opštine Sremski Karlovci sastao se danas s direktorkom Kancelarije za inkluziju Roma Ljiljanom Mihajlović. Sastanku su prisustvovali i pokrajinska poslanica Jelena Jovanović,  predsednik Skupštine opštine Sremski Karlovci Boban Petković i članica Opštinskog veća za omladinu i socijalnu politiku Živana Živanović. Najvažnija tema sastanka bilo je unapređenje položaja Roma na teritoriji naše opštine. Razmenjena su iskustva o životu, obrazovanju i radu romskih porodica.

– Bliži nam se jubilej, pedeset godina od kada je Romska zajednica priznata kao etnička odnosno nacionalna grupa i mi smo jedno od naselja u Srbiji koje svakako ima pored brojnih nacionalnih pripadnosti i Romsku zajednicu, koja aktivno uzima učešće kako u politici tako i u nevladinom sektoru. Ponosan sam, što je naše Opštinsko veće tako struktuirano, da imamo predstavnike različitih verskih i nacionalnih grupa – rekao je Stojkečić.

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović, naglasila je, da Sremski Karlovci mogu da posluže kao primer dobre prakse drugim lokalnim samoupravama.

– Izuzetno je važno što što se pripadnica romske nacionalne zajednice nalazi na funkciji člana opštinskog veća. opštinskog veća u Vojvodini. To je posebno važna činjenica u svetlu obeležavanja jubileja. U poslednjih nekoliko godina, mnogo je veća vidljivost romske zajednice, a to sve zahvaljujući lokalnoj samoupravi. Hvala vam što izlazite na teren i tražite konkretne načine da  pomognete u rešavanju problema Roma, zbog čega se i vidi pomak u odnosu na prethodne godine – pola veka emancipacije i integracije Roma – rekla je Jelena Jovanović.

 

Sremski Karlovci, 6. april, 2021. godine