Česma „Četiri lava“ je jedna od najpoznatijih građevina u starom jezgru Sremskih Karlovaca, kao Prostorne kulturno-istorijske celine izuzetnog značaja za Srbiju.

Česma se nalazi u središnjem delu Trga Branka Radičevića, kao glavnog trga Sremskih Karlovaca.

Česma „Četiri lava“ je podignuta 1799. godine, u čast završetka radova oko prvog vodovoda u Sremskim Karlovcima. Za podizanje česme posebno se zalagao gradski fizik dr Jovan Živković, dok je glavni pokrovitelj bio mitropolit Stefan Stratimirović.

Česma je obnavljana 1858. i 1925. godine, a o čemu svedoče zapisi na kamenim pločama iznad bazena česme. Pored toga, česma je i premeštena 1903. godine na današnje mesto, posle izgradnje današnjeg zdanja Gimnazije.

Poslednja obnova česme urađena je 2008. godine pod pokroviteljstvom profesora Miodraga Radulovačkog. Projekat obnove i njegovo sprovođenje izveo je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenik

Česma „Četiri lava“ je postavljena na uzvišenju od tri mermerne stepenice, a čine je mermerni bazen od crvenog kamena i česmeni stubac kvadratnog preseka, sa širokom, profilisanom plintom odozgo i baroknom vazom na vrhu. Mermer od kojeg je izgrađena česma poznat je pod imenom „vörös marvany“ (crveni mermer) i vađen je iz kamenoloma u blizini Pečuja u Mađarskoj. Iz sklopljenih čeljusti metalnih lavljih glava izlaze bakarne lule, kroz koje neprekidno teče voda. Kaptiranje izvora koji je izbijao ispred Saborne crkve izvršeno je 1998. godine, a posle dve godine izvedene su instalacije vodovoda i kanalizacije, kojima je česma priključena na gradsku vodovodnu mrežu.

Postoji predanje da će se svako ko popije vode sa ove česme jednom vratiti u Sremske Karlovce i tu se venčati.

izvor: Vikipedija