Državni sekretar za sport u Vladi Srbije Predrag Peruničić posetio je danas Sremske Karlovce gde je održan sastanak sa predstavnicima sportskih saveza i klubova Novog Sada, prigradskih naselja i opštine domaćina.

Predsednik opštine Nenad Milenković je govoreći o prilikama u Sremskim Karlovcima rekao da je u proteklom periodu, pre promene vlasti, za tamošnji sport izdvajano 0,51 odsto iz budžeta, i da se sadašnja garnitura na vlasti trudi da to promeni nabolje.

– Budžet opštine iznosi 330 miliona dinara i mi pokušavamo da iz njega odvojimo ipak 1,5 do dva odsto ne bismo li stigli do, kako i zakon nalaže, tri odnosno pet odsto – kazao je Milenković. – Naša prednost je amibijent kakav retko ko u Srbiji ima. Godinama se priča o sportskoj hali koja bi se uklopila u ovaj ambijent kulture i duhovnosti. Ovde se negovala fizička kultura odvajkada, ovde su sedamdesetih i osamdesetih godina odbojkašice postizale fenomenalne rezultate, ovde postoji temelj zasnovan na rukometnoj, odbojkaškoj, fudbalskoj tradiciji. Daću sve od sebe da animiram više političke strukture da počnemo da pričamo o sportskoj hali u Karlovcima.

Milenković je napomenuo da se radi na tome da se zemljište planirano za gradnju hale proglasi zemljištem od javnog interesa, nakon čega će uslediti otkup. – Nadam se da ćemo to uspeti krajem ove i početkom naredne godine da postignemo,a potom bismo se posvetili izradi projekta – kazao je Milenković i dodao da je reč o procesu koji se ne meri mesecima, nego godinama. Ovaj plan naišao je na odobravanje državnog sekretara koji je obećao pomoć kada projekat bude završen oko traženja novca u različitim izvorima. Osvrćući se na primenu novog Zakona o sportu, Peruničić je istakao da na terenu ima dosta problema i podsetio da taj akt propisuje da svaka lokalna samopouprava mora imati sportski savez. – Sportski savezi su predlagači programa iz oblasti sporta na toj teritoriji, a u praksi se dešava da klubovi traće novac pojedinačno, zanemarujući da postoji jedinstven način funkcionisanja i finansiranja sporta – kazao je Peruničić. – Svaki klub ili organizacija u oblasti sporta mora da napravi program svog rada. Sportski savez je taj koji formira komisiju čiji je zadatak da ocenjuje programe i predlaže opštini za finansiranje. Nama je bitno da svaki dinar dođe do krajnjeg korisnika. Ostavili smo godinu dana da se svi upoznaju sa zakonom. Mislim da je vreme da se postave stvari kako treba.