Projekat „Preduzetničko osnaživanje mladih – uslovi i elementi uspešnog i odgovornog poslovanja“, sprovodi Opština Sremski Karlovci, finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić potpisao je danas ugovore sa 20 jedinica lokalne samouprave koje imaju osnovanu kancelariju za mlade, na osnovu rezultata Konkursa za podršku jedinicama lokalne samouprave u sprovođenju omladinske politike na lokalnom novou.

U 20 gradova i opština širom Srbije, i ove godine biće realizovani projekti namenjeni zapošljavanju mladih i podsticanju omladinskog preduzetništva, stvaranju uslova za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, upražnjavanju zdravih stilova života, podsticanju aktivnog učešća mladih u društvenim procesima, procesima donošenja odluka i razvoju servisa u lokalnim sredinama, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta od 31 milion dinara.  Lokalne samouprave spadaju u red najznačajnijih partnera Ministarstva omladine i sporta u ostvarivanju ciljeva Nacionalne strategije za mlade i Zakona o mladima.

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i predsednik opštine Sremski Karlovci gospodin Nenad Milenković.

Opština Sremski Karlovci, Kancelarija za mlade je i u ovom pozivu uspela da obezbedi podršku mladima kroz projekat „Preduzetničko osnaživanje mladih – uslovi i elementi uspešnog  i odgovornog poslovanja“ . Odobreni projekat se nalazi na listi 20 najbolje ocenjenih projekata iz Republike Srbije. Ovaj projekat je opštinu Sremski Karlovci ponovo postavio na listu velikih gradova poput Beograda, Novog Sada i Niša.

Cilj projekta je razvijanje programa neformalnog obrazovanja i uspostavljanje održivog i ekonomičnog servisa za mlade putem kojeg će  steći osnovna znanja i veštine koje su preduslovi preduzetničkog poduhvata. Popularizacija savremenih oblika samozapošljavanja mladih u sektorima usluga, turizma, informacionih tehnologija, poljoprivrede kao i kreativne industrije što su specifične potrebe i mogućnosti tržišta karakterističnog za teritoriju opštine Sremski Karlovci. Povećavanje efikasnosti na tržištu rada, što se ogleda u većoj zapošljivosti, mobilnosti radne snage, razvoja ljudskog kapitala ali i društvene inkluzije. Razvijanje metoda “celoživotnog učenja” i praktičnih veština koje će pomoći mladima prilikom zapošljavanja ili samozapošljavanja.

Ključne grupe aktivnosti projekta:

AKTIVNOST 1 – Realizacija programskih aktivnosti (modula)

Modul 1: Omladinsko preduzetništvo (osnove)

Modul 2: Razvoj ideja i poslovnih šansi (analiza tržišta, razvoj biznis planova)

Modul 3: Specijalizovane obuke (osnove računovodstva, pravna regulativa, prodaja, marketing miks, internet poslovanje, veb dizajn, poslovna psihologija)

Modul 4: Podrška razvoju i finansiranje preduzetničkog poduhvata (poslovni inkubatori, evropska mreža preduzetnika, razvojne agencije, garancije, poreske olakšice, fond za razvoj, donošenje investicionih odluka, mogući izvori finansiranja preduzetničkih poduhvata)

Modul 5: Poslovni i marketing plan (definisani poslovni modeli predloženih preduzetničkih inicijativa)

 

AKTIVNOST 2 –  Izrada internet portala omladinski preduzetnički info servis

AKTIVNOST 3 – Organizacija konferencije „Mladi preduzetnici lideri“ uz prisustvo medijskih kuća

Ovim putem pozivamo sve mlade preduzetnike ili mlade koji razmišljaju o preduzetničkom poduhvatu da nam se priključe u realizaciji projekta i da aktivno daju svoj doprinos.

Prethodni tekstRadni sastanak povodom izrade Plana detaljne regulacije radne zone „Prosjanice“ u Sremskim Karlovcima
Sledeći tekstOtvorena IV međunarodna konferencija pod nazivom ,,Očuvanje i unapređenje istorijskih gradova“