Предавањима намењеним предшколцима, основцима и гимназијалцима у петак је у Сремским Карловцима обележен Светски дан сећања на жртве страдале у саобраћајним незгодама.

Према речима председника општинског Савета за безбедност саобраћаја Живорада Милановића, овај дан се први пут обележава у Сремским Карловцима и то у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја.

Најпре је у вртићу “Коцкица” одржана представа “Пажљивко” за предшколце и ученике првог разреда Основне школе „23. октобар”, а потом је на истом месту реализована и трибина, на којој су поред стручњака из Агенције, младима своја искуства изнели они који су страдали у саобраћајним незгодама због сопствених грешака.

„На овај начин покушавамо младе да учимо безбедном понашању у саобраћају, али и скренемо им пажњу на опасности и грешеке које чинимо као учесници у саобраћају“, рекао је Живорад Милановић.

Према његовим речима, ово је последња активност у низу Савета за безбедност саобраћаја за ову годину.

„Иза нас је низ  предавања и програма, којима су били обухваћени предшколци, основци и гимназијалци. Поред тога поставили смо на карловачким улицама шест успоривача брзине да би повећали безбеденост и смањили брзину возила на критичним местима. Ђацима првацима смо поделили флуоресцентне комплете и књиге „Пажљивкова правила” и на практичном примеру им показали како се иде улицама и прелазе пешачки прелази“, каже Милановић.

До краја године као меру поваћања сигурности основаца, Савет за безбедност планира да постави и заштитну пешачку ограду око основне школе.

Начелник Одељења за планирање, превенцију и едукацију у Агенцији за безбедност саобраћаја Душко Пешић каже да је смисао представе која је јуче одиграна у карловачком вртићу, да кроз игру, песму и дружење са костимираним Пажљивком, деца  науче  најважнија правила понашања у  саобраћају.

„Агенција ове године реализује и кампању  „Ум на друм” намењену младима“, казао је Пешић.

Он каже да већ три године спроводе различите кампање.

„Ове године смо, за разлику од претходних на којима је био акценат на застрашивању и репресији, отишли корак напред и посветили се подизању нивоа знања. Зато им пружамо могућност да из искуства младих који су доживели удес и постали инвалиди својом кривицом, сазнају какве их опасности вребају у саобраћају и на шта треба да обрате пажњу“, каже Пешић.

Он је напоменуо да је пре ових предавања одржан и састанак са локалним Саветом за безбедност саобраћаја на ком су анализирани програм рада и активности тог општинског тела. Како је истакао, Савет је озбиљно схватио своју улогу и интензивно реализовао значајне програме из ове области.

„Карловчани су препознали важност едукације и да је она најделотворнија када се спроводи од малих ногу“, рекао је Пешић.

Највећи део њихових активности и јесте намењен деци. Многобројне активности за различите узрасте су споровели током претходног периода  и можемо слободно рећи да карловчаки Савет представља пример одличне праксе какав се ретко може срести у другим локалним самоуправама.

Број погинуле деце у паду

Како каже Душко Пешић из Агенције за безбедност саобраћаја, у Србији број деце погинуле у саобраћајним незгодама се из године у годину смањује. Са 57 крајем деведесетих, број погинулих малишана пао је од 10 до 14 последњих година, што, како каже, је  велики напредак.

„Без обзира на то смањење и даље нисмо задовољни“, истиче Пешић и додаје да мисле да може боље.

Карактеристично је то да су пре петнаестак година деца највише страдала као пешаци, данас нам као путници у возилима. Године  2015. од 14 погинуле деце, 10 њих су страдали као путници у возилима. Разлог су некоришћње заштитних система, седишта и појасева. То значи да поред рада са децом морамо да се посветимо и родитељима како би и они схватили своју улогу у свему томе. Циљ нам је да од 2020. године не буде погинуле деце у Србији.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Претходни текстЈЕДНОКРАТНА НОВЧАНА ПОМОЋ ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ У ИЗНОСУ ОД 5.000,00 динара
Следећи текстУ Карловцима више успешних ђака него билборда