Predavanjima namenjenim predškolcima, osnovcima i gimnazijalcima u petak je u Sremskim Karlovcima obeležen Svetski dan sećanja na žrtve stradale u saobraćajnim nezgodama.

Prema rečima predsednika opštinskog Saveta za bezbednost saobraćaja Živorada Milanovića, ovaj dan se prvi put obeležava u Sremskim Karlovcima i to u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja.

Najpre je u vrtiću “Kockica” održana predstava “Pažljivko” za predškolce i učenike prvog razreda Osnovne škole „23. oktobar”, a potom je na istom mestu realizovana i tribina, na kojoj su pored stručnjaka iz Agencije, mladima svoja iskustva izneli oni koji su stradali u saobraćajnim nezgodama zbog sopstvenih grešaka.

„Na ovaj način pokušavamo mlade da učimo bezbednom ponašanju u saobraćaju, ali i skrenemo im pažnju na opasnosti i grešeke koje činimo kao učesnici u saobraćaju“, rekao je Živorad Milanović.

Prema njegovim rečima, ovo je poslednja aktivnost u nizu Saveta za bezbednost saobraćaja za ovu godinu.

„Iza nas je niz  predavanja i programa, kojima su bili obuhvaćeni predškolci, osnovci i gimnazijalci. Pored toga postavili smo na karlovačkim ulicama šest usporivača brzine da bi povećali bezbedenost i smanjili brzinu vozila na kritičnim mestima. Đacima prvacima smo podelili fluorescentne komplete i knjige „Pažljivkova pravila” i na praktičnom primeru im pokazali kako se ide ulicama i prelaze pešački prelazi“, kaže Milanović.

Do kraja godine kao meru povaćanja sigurnosti osnovaca, Savet za bezbednost planira da postavi i zaštitnu pešačku ogradu oko osnovne škole.

Načelnik Odeljenja za planiranje, prevenciju i edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja Duško Pešić kaže da je smisao predstave koja je juče odigrana u karlovačkom vrtiću, da kroz igru, pesmu i druženje sa kostimiranim Pažljivkom, deca  nauče  najvažnija pravila ponašanja u  saobraćaju.

„Agencija ove godine realizuje i kampanju  „Um na drum” namenjenu mladima“, kazao je Pešić.

On kaže da već tri godine sprovode različite kampanje.

„Ove godine smo, za razliku od prethodnih na kojima je bio akcenat na zastrašivanju i represiji, otišli korak napred i posvetili se podizanju nivoa znanja. Zato im pružamo mogućnost da iz iskustva mladih koji su doživeli udes i postali invalidi svojom krivicom, saznaju kakve ih opasnosti vrebaju u saobraćaju i na šta treba da obrate pažnju“, kaže Pešić.

On je napomenuo da je pre ovih predavanja održan i sastanak sa lokalnim Savetom za bezbednost saobraćaja na kom su analizirani program rada i aktivnosti tog opštinskog tela. Kako je istakao, Savet je ozbiljno shvatio svoju ulogu i intenzivno realizovao značajne programe iz ove oblasti.

„Karlovčani su prepoznali važnost edukacije i da je ona najdelotvornija kada se sprovodi od malih nogu“, rekao je Pešić.

Najveći deo njihovih aktivnosti i jeste namenjen deci. Mnogobrojne aktivnosti za različite uzraste su sporoveli tokom prethodnog perioda  i možemo slobodno reći da karlovčaki Savet predstavlja primer odlične prakse kakav se retko može sresti u drugim lokalnim samoupravama.

Broj poginule dece u padu

Kako kaže Duško Pešić iz Agencije za bezbednost saobraćaja, u Srbiji broj dece poginule u saobraćajnim nezgodama se iz godine u godinu smanjuje. Sa 57 krajem devedesetih, broj poginulih mališana pao je od 10 do 14 poslednjih godina, što, kako kaže, je  veliki napredak.

„Bez obzira na to smanjenje i dalje nismo zadovoljni“, ističe Pešić i dodaje da misle da može bolje.

Karakteristično je to da su pre petnaestak godina deca najviše stradala kao pešaci, danas nam kao putnici u vozilima. Godine  2015. od 14 poginule dece, 10 njih su stradali kao putnici u vozilima. Razlog su nekorišćnje zaštitnih sistema, sedišta i pojaseva. To znači da pored rada sa decom moramo da se posvetimo i roditeljima kako bi i oni shvatili svoju ulogu u svemu tome. Cilj nam je da od 2020. godine ne bude poginule dece u Srbiji.

izvor: dnevnik.rs  // tekst: Zorica Milosavljević // foto: Đorđe Radivojević

Prethodni tekstJEDNOKRATNA NOVČANA POMOĆ ZA ĐAKE PRVAKE U IZNOSU OD 5.000,00 dinara
Sledeći tekstU Karlovcima više uspešnih đaka nego bilborda