Novoimenovani ambasador Argentine u Beogradu Estanislaoa Savelsa posetio je danas Sremske Karlovce. Argentinskom diplomati ovo je ujedno prva zvanična poseta nekom gradu izvan Beograda nakon imenovanja na tu dužnost.

U karlovačkom Magistratu ambasadora Savelsu primio je predsednik opštine Nenad Milenković poželevši mu dobrodošlicu i uspešnu diplomatsku službu. Milenković je gosta iz Argentine ukratko upoznao sa istorijom Sremskih Karlovaca, naročito ističući nekoliko značajnih datuma u njihovoj prošlosti.

– Iako po površni imaju svega 50, 8 kilometara kvadratnih i samo 8.750 stanovnika, Sremski Karlovci po svom značaju predstavljaju megapolis – rekao je Milenković. – Karlovci su mesto u kojem je podignuta prva srpska gimnazija, druga po redosledu u pravoslavlju, Bogoslovija. Međutim, posebno smo ponosni na Karlovački mir iz 1699. godine, kojim je okončan šesnaestogodišnji Veliki bečki rat, zahvaljujući čemu Karlovci jesu i grad mira. Karakteristično za taj događaj jeste da se prvi put sedelo za okruglim stolom prilikom pregovora. Dogodine, tačnije, 26. januara, obeležićemo 320 godina od tog značajnog evropskog mirovnog sporazuma, a događaj na koji smo posebno ponosni je proglašenje Srpske Vojvodine 1848. godine u Sremskim Karlovcima, taj događaj označio početak ujedinjenja Vojvodine sa maticom Srbijom koja se i dogodila 1918. godine.

Milenković je istakao da osim po kulturno-istorijskim događajima, utkanim u prošlost Sremskih Karlovaca, oni jesu poznati i po vinu. Napomenuo je da u njima deluje Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, pejzažnu arhitekturu i hortikulturu novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, kao i da su u 19. veku Karlovci imali najviše vinograda, čak 1.700 hektara. Danas, kako je Milenković rekao, je površina pod lozom znatno manja, ali resorno ministastvo i pokrajinski sekrtarijat ulažu napore da se njihov broj poveća, te da budući da Argentina spada u red najvećih proizvođača i izvoznika vina na svetu, Karlovčani mogu mnogo od Argentinaca da nauče.

Zahvalivši se na dobrodošlici i lepom prijemu ambasador Estanislaoa Savelsa je rekao da je impresioniran Karlovcima koji jesu mali grad, ali sa izrazitim karakterom. Napomenuo je da Srbi i Argentinci imaju dodirnih tačaka u svojoj prošlosti, navodeći da je Argentina bila pod vlašću Španije kada je na njenom čelu bila dinastija Habzburgovaca, i da se u tom smislu može reći, da su bratski narodi. Posebno je istakao da su argentinski vojnici devedesetih godina štitili srpski narod u Hrvatskoj i da je Argentina uvek bila uz Srbiju i podržavala je. Kazao je da ima mnogo prostora za saradnju sa srpskom stranom, a jedno od polja delovanja jeste vinarstvo.

 

tekst: Zorica Milosavljević // foto: Đorđe Radivojević

Prethodni tekstDelegacija Srba iz Rumunije
Sledeći tekstPOVRATAK LINIJE 62 NA REDOVNU TRASU I OKRETNICU (SREMSKI KARLOVCI) DUDARA