Председник општине Ненад Миленковић присуствовао је данас отварању Одељења Аудиовизуелног архива и центра за дигитализацију Српске академије наука и уметности у Сремским Карловцима, који имају задатак да очувају и представе целокупно културно, уметничко и научно наслеђе, а чије отварање је подржала Покрајинска влада.

Одељење је свечано отворио председник Покрајинске владе Игор Мировић заједно са председником САНУ Владимиром С. Костићем.

„САНУ и Српска православна црква баштине архивску грађу непроцењиве вредности за наш народ, стога је ово изузетно важан искорак, јер ће кроз процес дигитализације богата грађа коју поседује и чува Архив у Сремским Карловцима постати доступнија истраживачима, али и широј јавности“, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Имајући у виду значај архивске грађе коју поседује Архив, он је истакао да је обавеза и дужност Покрајинске владе да подржава пројекте и програме који се односе на очување српске културне и историјске баштине.

Председник Мировић је оценио да је ово значајан корак и у процесу ревитализације Сремских Карловаца, као једне од кључних тачака наше историје и наше духовности, а коју је покренула Покрајинска влада оснивањем Буџетског фонда за обнову.

„Све што осветљава историју ових простора и чува је од заборава, увек ће имати безрезервну подршку Покрајинске владе“, изјавио је председник Мировић.
Председник САНУ Владимир С. Костић истакао је задовољство што је, после Београда, Аудиовизуелни архив отворен и у Сремским Карловцима, поручивши да је жеља Академије да он постане релевантна национална институција за дигитализацију културне, научне, историјске и уметничке баштине.

Претходни текстПОВРАТАК ЛИНИЈЕ 62 НА РЕДОВНУ ТРАСУ И ОКРЕТНИЦУ (СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ) ДУДАРА
Следећи текстЈАВНИ ПОЗИВ за учешће у јавној расправи о НАЦРТУ СТАТУТА ОПШТИНЕ СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ