Nakon jučerašnjeg potpisivanja protokola o saradnji dva grada Kjahta i Sremskih Karlovaca, danas su Sremske Karlovce na čelu sa gradonačelnikom Evgeni Valerevič Stepanovim, posetili gosti iz ovog ruskog grada. Grad Kjahta, koji osnovao Srbin Sava Vladislavić Raguzinski dok je bio savetnik Petra Velkikog, postaće novi grad prijatelj Sremskih Karlovaca. Pismo o namerama potpisali su predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković i gradonačelnik Kjahte Jevgenij Valerjevič Stepanov.
– Sremski Karlovci su vekovima bili prestonica srpske kulture i duhovnosti, ali i simbol mira i zajedništva. Kao ambasador srpske kulture Karlovci imaju dužnost da šire i jačaju saradnju sa gradovima drugih bliskih zemalja, a posebno vezu Srbije i Rusije koja vekovima opstaje i odoleva uticajima – rekao je Nenad Milenković, predsednik opštine Sremski Karlovci.
 
Gradonačelnik Kjahte Jevgenij Valerjevič Stepanov istakao je značaj budućih čvršćih stubova saradnje ovih gradova.
– Poseban motiv za uspostavljanje prijateljskih veza predstavlja istorijska neraskidiva veza Kjahte sa Srbijom. Naš grad osnovao je srpski političar Sava Vladislavić Raguzinski, koji je u to doba bio savetnik ruskog cara Petra Velikog, što nas obavezuje da negujemo odnose sa Srbijom i očuvamo temelje koje smo nasledili – istakao je Valerjevič Stepanov. Nakon sastanka, predsednik opštine Nenad Milenković uručio je plaketu sa likom Save Vladislavića Raguzinskog (poklon Dragana i Galjine Avramov)gradonačelniku grada Kjahta g dinu Stepanovu.
 
Pismom o namerama definisane su oblasti u kojima će ova dva grada sarađivati, sa posebnim osvrtom na kulturne, ekonomske, naučno-tehničke i duhovne oblasti, u kojima bi razmena iskustava doprinela obostranom razvoju i unapređenju života građana Sremskih Karlovaca i Kjahte. U sastavu delegacije bili su i pomoćnik Ministra Pravde g din Vladimir Davidović i potomak Save Vladislavića Raguzinskog g din Branko Vukomanović.
Prethodni tekstSaradnja Karlovaca i ruskog grada Kjahta
Sledeći tekstPREDSTAVLjEN PROJEKAT “OSNAŽIVANjE LOKALNIH SISTEMA UPRAVLjANjA JAVNOM IMOVINOM”