Ženska odbornička mreža Skupštine opštine Sremski Karlovci, koju čine odbornice karlovačke Skupštine, danas je održala konstitutivnu, ujedno i radnu sednicu, na kojoj je za predsednicu izabrana Svetlana Došen Bauer. Usvojen je i Poslovnik ovog radnog tela, kojim se uređuju naziv, javnost rada, programska načela i ciljevi, sastav, prava i obaveze članica, organi, izbor, kao i druga pitanja od značaja za rad Ženske odborničke mreže. Ženskoj odborničkoj mreži pristupa se dobrovoljno, a pristupilo je 7 odbornica karlovačkog parlamenta. Na prvoj sednici prisustvovale su i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, kao i odbornica Skupštine Grada Novog Sada Mirjana Vasilić, koja je i predsednica Ženske odborničke mreže u tom gradu.

Okupljene je pozdravio i predsednik karlovačkog parlamenta Boban Petković, koji je povodom konstituisanja Ženske odborničke mreže u Sremskim Karlovcima rekao:

– U skupštinskim klupama je 8 žena od ukupno 25 odbornika, a i na rukovodećim položajima je značajno promenjena slika. Smatram veoma važnom činjenicu da se bez obzira na stranačku pripadnost danas odbornice okupljaju u želji da daju svoj doprinos poštovanju rodne ravnopravnosti u svim aspektima života i borbi protiv diskriminacije. Drago mi je da ste danas sa nama, jer mi kao manja lokalna samouprava gledamo na vašu kao na jednu od najboljih u Srbiji.

Prisutnima se zatim obratila i predsednica Skupštine Novog Sada, koja je između ostalog rekla:

– Ciljevi koji su pred vama su šaroliki i odnose se na razne sfere društva: od zdravlja žena i porodice, suzbijanje nasilja nad ženama, ekonomsko osnaživanje žena, obrazovanje žena i mnogi drugi. Svi oni imaju zajednički imenilac, a to je podsticaj žena u razvoju savremenog društva i prihvatanje rodne ravnopravnosti – poručila je predsednica novosadskog parlamenta.

Ona je podvukla da je u Srbiji poslednjih godina došlo do izuzetnog i osetnog poboljšanja položaja žena.

– Sopstveni primer, da sam kao žena na funkciji predsednice Skupštine Grada Novog Sada, dovoljno govori tome u prilog. Danas je ženama data mogućnost da se profesionalno razvijaju u meri u kojoj žele i u pravcu u kojem idu njihove ambicije –dodala je Jelena Marinković Radomirović.

Koordinatorka Ženske odborničke mreže novosadske Skupštine Mirjana Vasilić iskazala je podršku koleginicama iz Sremskih Karlovaca, poručivši da je veoma bitno da se istupi prema građankama i da iskoriste sve modele objavljivanja kako bi se približili ženama sa idejama, inicijativama i predlozima.

 

Prethodni tekstObaveštenje za referendum
Sledeći tekst„Be.CULTOUR – Više od kulturnog turizma“ – poziv na participativnu izradu akcionog plana za razvoj kulturnog turizma