Povodom obeležavanja sedam decenija od osnivanja Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, danas je u Skupštinskoj sali Magistrata u Sremskim Karlovcima održana Svečana akademija, uz prisustvo predstavnika resornog republičkog ministarstva i pokrajinskih sekretarijata, Srpske pravoslavne crkve, raznih ustanova kulture i drugih institucija.

Na samom početku svečanosti, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević čestitala je, u ime Pokrajinske vlade, izuzetan jubilej Pokrajinskom zavodu – 70 godina postojanja i uspešnog rada.

„Nije reč samo o našem trajanju na ovim prostorima, već i o identitetu i trajanju svih onih koji su sa nama živeli i koji skladno ovde žive i danas. O tome najbolje govori činjenica da je, upravo zahvaljujući višedecenijskom predanom i visokoprofesionalnom arhivskom i terenskom istraživačkom radu stručnjaka ovog zavoda, pod različite nivoe zaštite stavljeno 759 nepokretnih kulturnih dobara koja čine zaista izuzetno bogatstvo, ne samo Vojvodine, nego i Srbije u celini“, naglasila je Miloševićeva.

Kada je reč o Sremskim Karlovcima, ona je podsetila na to da je Pokrajinska vlada 2018. godine osnovala budžetski Fond za obnovu kulturno-istorijskog nasleđa u ovoj Opštini i da je od tada do danas za tu namenu izdvojila više od 233 miliona dinara. Osim toga Pokrajinska vlada je ove godine inicirala i donošenje Zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca.

Prisutnima se u ime Zavoda za zaštitu spomenika kulture obratio direktor Saša Martinović, dok je u ime Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije pozdravne reči skupu uputio specijalni savetnik za kulturno nasleđe Zoran Vapa, doskorašnji direktor ove pokrajinske ustanove. Svečanoj akademiji su, kao predstavnici patrijarha srpskog gospodina Porfirija, prisustvovali i vikarni episkop toplički gospodin Jerotej i episkop budimski gospodin Lukijan.

Ovim povodom Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture dodelio je priznanja zaslužnim institucijama, među kojima se našla i Opština Sremski Karlovci. Zahvalnicu zavoda, u ime karlovačke Opštine, primila je pomoćnica predsednika Marina Janković.

U muzičkom delu programa nastupio je Hor Karlovačke bogoslovije.

 

Prethodni tekstPočinje izrada Urbanističkog projekta za Institut za voćarstvo i vinogradarstvo
Sledeći tekstOBAVEŠTENjE ZA POTVRDU O VAKCINACIJI– I i III doza „Fajzer“ i „Sinofarm“ vakcine OD 29.11.2021.