Gradovi pobratimi

TIVAT, Crna Gora

linkovi:

TURISTIČKA ORAGNIZACIJA OPŠTINE TIVAThttp://www.tivat.travel/

OPŠTINA TIVAT: http://opstinativat.com

O poreklu imena Tivat postoje tri različita mišljenja. Prema prvom, naziv Tivat izveden je od imena ilirske kraljice Teute koja je jedno vreme imala svoju prestonicu u Risnu, a možda i letnjikovce u blizini današnjeg Tivta. Po drugom mišljenju naziv bi mogao biti izveden od imena hrišćanskih svetaca kao što su Sanctus Theodorus, Theodosius, Theodotus, Theodulus ili srednjovjekovnog (XII v.) Theudo, Teodo. Treće mišljenje izneto je vrlo kratko i bez većih obrazloženja. Po tom mišljenju naziv potiče od keltske reči „touto“ što znači grad.

Tivat se nalazi u centralnom dijelu Bokokotorskog zaliva, na jugozapadnim padinama brda Vrmac (765m). Nasuprot se proteže tivatski zaliv koji ujedno predstavlja i najveći od četiri zaliva u Boki Kotorskoj. Tivatski zaliv s Krtoljskim arhipaelagom osvaja svakog posetioca.

Tivat zahvata površinu od 46 km2, od kojih oko 5 km2 izlazi na otvoreno more. Prema popisu iz 2011. godine Tivat broji oko 14 000 stanovnika. Nalazi se na 42°26´ severne geografske širine i 18º42´ istočne geografske dužine.

Duž obale Tivta nižu se male atraktivne lučice, uvale i brojne plaže. Dužina obale od Veriga do Krašića iznosi oko 30 000 m2.

Tivat se kao grad počeo razvijati tek krajem XIX v. kad je osnovana vojno pomorska luka Arsenal. Do izgradnje Arsenala zemljišni poedi u Tivtu su uglavnom bili u rukama feudalne vlastele Prčnja, Perasta, Dobrote i Kotora.
Danas je Tivat moderan grad orjentisan na razvoj turizma.

Svojim položajem u Bokokotorskom zalivu, uvalama, sa poluostrvom Prevlaka i ostrvom Sveti Marko, poznatom plažom Pržna, marinom Porto Montonegro, Tivat je upisan u turističke karte kao atraktivna turistička destinacija.

Tivat ima tipično mediteransku klimu, sa blagim ali kišovitim zimama i vedrim i toplim letima. Za Tivat se može reći da ima karakterističnu klimu, što prouzrokuje reljefna nehomogenost, te se na ovako malom prostoru osjećaju lokalne klimatske razlike. Srednja godišnja temperatura vazduha je 15° C. Ovo je najsunčaniji grad Boke Kotorske sa 2446,2 sunčanih sati u toku godine. Najčešći vetrovi su bura (severoistočni vetar) u zimskom periodu, i maestral (severozapadni vetar) u letnjim mesecima. Jugo, topao vetar koji donosi dosta kiše, je čest u jesenjem i zimskom periodu.

Padavine su u Tivtu isključivo u vidu kiše, dok su ostali oblici padavina ovde veoma retka pojava. Srednja godišnja količina padavina iznosi 1.755 mm. Padavine su najkarakterističnije za hladno doba godine. Ovakvi klimatski uslovi su omogućili da Tivat bude pogodan kako za letnji tako i za zimski turizam.

Na Tivatskoj rivijeri more je čisto a vazduh okrepljujuće blag. Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima i dobrom geografskom položaju, Tivat je bogat hortikulturnim potencijalom. Pored raznovrsnog domaćeg mediteranskog bilja, tu je zastupljeno i dosta vrsta egzotičnog bilja kojeg su moreplovci donosili sa svih meridijana sveta. Različite vrste, kao što su magnolija, mimoza, kamelija, oleander, agava, bugenvilija, eukaliptus, čileanska jela i druge, su se ovde, baš zbog povoljne klime dobro aklimatizovale.

OPŠTINA KARPOŠ, Makedonija

linkovi:

OPŠTINA KARPOŠ: http://www.karpos.gov.mk

Opština Karpoš formirana je 3. novembra 1976. godine sa Opštinskim Zakonom o osnivanju Grada Skoplja i Zakonom o utvrđivanju („Službeni list SRM“ br.8 / 76)

Najveći deo područja u kojem se formirala opština zove se Karpoš, koji je zajedničko ime (nadimak) dve značajne osobe iz istorije makedonskog naroda:
Karpoš, vojvoda, koji je 1689. godine bio vođa pobune na području Krivane Palanke i Kumanova i borio se protiv turskih feudalnih gospodara (pobunu Karpoša). Pobuna je ugušena, a Karpoš je bio tučen, šamaran, a zatim bačen u reku Vardar sa Kamenog mosta.

Da ne bude zaboravljeno, ime Karpoša uzimao je Hristijan Todorovski, nacionalni heroj Makedonije i legendarni partizanski komandant na severoistoku Makedonije. Hrabro je umro 7. februara 1944, borio se protiv fašističke policije u selu Biljača.

Naziv opštine Karpoš ne može se odnositi samo na jednu od ove dve značajne istorijske ličnosti, s obzirom na to da ime Karpoš povezuje izdržljivost makedonskog naroda za svoju zemlju i sopstveni nacionalni identitet.

BARDEJOV, Slovačka

linkovi:

TURIST INFO BARDEJOVhttp://www.tivat.travel/

GRAD BARDEJOV: http://slovakia.travel/en/bardejov

Bardejov (mađ: Bartfa, nem: Bartfeld,) je grad u Prešovskom kraju u severoistočnoj Slovačkoj. Upravno je središte Okruga Bardejov.

Grad je smešten u pokrajini Šariš u istočnoj Slovačkoj oko 30 km severno od Prešove, u blizini granice sa Poljskom.

Teritorija današnjeg grada privukla je stanovnike još u Kamenom dobu. Prvi pisani zapis o gradu datira iz 1240. kada su se bardejovici iz Bardejova žalili kralju Bele IV o kršenju gradskih granica od Prešove. Snažno utvrđen grad u 14. veku, postao je centar trgovine sa Poljskom. Bardejov je dobio status kraljevskog grada 1376. a kasnije postaje slobodan kraljevski grad. Zlatno razdoblje grada završava se u 16. veku, kada nekoliko ratova, pandemija, i drugih katastrofa uništava grad.

Godine 1954. započeto je sa renoviranjem gotičkih i renesansnih zgrada u starom centru grada, a 2000. godine celi prostor unutar gradskih zidina je upisan u UNESKO-ovu listu svetske baštine.

Utvrde i gradske zidine iz 14. i 15. veka jedne su od najbolje očuvanih u Slovačkoj. Središnji trg (Radnične namestie) je bio srednjovekovna tržnica okružen gotovim (donjem dijelu) i renesansnim (gornjim dijelom) guehovskim zgradama i Gradskom većnicom iz 1505 . godine. Među najvećim znamenitostima grada je trobrodna crkva sv. Egidija iz 14. veka sa 11 gotičkih oltara proizvedenih u periodu između 1460. i 1510.

Oko 2,5 km od grada nalazi se toplice Bardejovske Kupele s izvorima mineralne vode koja leči probleme sa krovotokom i digestivom. Tu se nalazi i Muzej narodne arhitekture na otvorenom (skansen).