Juče je u Sremskim Karlovcima, gradu koji ima veliki značaj za rusku emigraciju nakon Oktobarske revolucije, održan seminar «Prijateljstvo ne poznaje granice» namenjen predavačima i pedagozima na temu metoda predavanja ruskog kao stranog jezika i savremenim načinima i pristupima u učenju ruskog jezika.

Seminar je održan uz podršku Opštine Sremski Karlovci a u okviru „Nedelje ruske kulture i jezika u Srbiji“  koji organizuje Ruska federalna agencija za poslove Zajednice nezavisnih država i sunarodnika koji žive u inostranstvu i za rad na međunarodnoj humanitarnoj saradnji (Rossotrudničestvo), zajedno sa partnerom Univerzitetom „Sinergija“ i udruženjem «Naša Srbija» iz Beograda.

Predavače i učesnike seminara pozdravio je predsednik Opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković.

– Drago mi je što ste pored Beograda, Novog Sada i Kruševca izabrali Sremske Karlovce da budu reprezent „Nedelje ruske kulture i ruskog jezika“. Poštujući sve ove velike gradove koji su po svojoj površini i broju stanovnika mnogo veći od Karlovaca mislim da po kulturno-istorijskom nasleđu i po onom što Karlovci jesu svakako da ne postoji bolje mesto za reprezentovanje ovoga što vi danas radite. Razlozi su pored verskog i bratskog odnosa dva naroda i kulturno istorijsko nasleđe kao i ruska dijaspora koja je dovedena ovde pod generalom Vrangelom, tako da se ovde nalazi i jedan deo ruske istorije. Kao što i sam naziv univerzizeta glasi „Sinergija“, nadam se da ćemo tu sinergiju dodatno pojačati upravo ovde danas u Sremskim Karlovcima.
Neki mnogo umniji ljudi od mene kažu „verujući i nadati se mi smo već uspeli“ ja iskazujem danas veru i nadu da ćemo početi san otvaranja Ruskog kulturnog centra u Sremskim Karlovcima. Ja Vam pružam ruku prijateljstva i bratstva, dobro došli i želim Vam prijatne i ugodne trenutnke u Sremskim Karlovcima.

14883431_181946175591288_1810883159045025735_o

Prethodni tekstKonkurs za stipendije na FAM-u
Sledeći tekstPredstavnici lokalnih samouprava u poseti Razvojnom fondu Vojvodine