Округли сто „Однос цркава и верских заједница и медија као предуслов развијања верске и међуетничке сарадње, разумевања и стабилности у Србији“

Данас је на Факултету за менаџмент – ФАМ у Сремским Карловцима одржан Округли сто „Однос цркава и верских заједница и медија као предуслов развијања верске и међуетничке сарадње, разумевања и стабилности у Србији“ на ком је главна тема била однос цркава и верских заједница, с једне, и медија, с друге стране, улогом коју медији имају у међуверској и међуетничкој сарадњи, значајем и одговорношћу верских медија, местом и улогом цркава и верских заједница, те уопште дијалогом у нашем друштву.


На скупу су учествовали високи представници цркава и верских заједница, универзитетски професори и угледни новинари. Учесници су били митрополит загребачко-љубљански Порфирије Перић, надбискуп београдски Станислав Хочевар, реис-ул-улема Сеад Насуфовић, рабин Исак Асиел, професорка Филолошког факултета у Београду Зорица Томић, професори Православног богословског факултета Александар Ђаковац и Зоран Крстић, професорка Филозофског факултета у Новом Саду Зорица Кубурић и новинар Студија Б, Александар Гајшек, саветник премијера Србије Владимир Божовић, генерални конзул Црне Горе у Србији Драган Канкараш, саветник директора Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Мирољуб Радосављевић, помоћник покрајинског секретара за јавно информисање, медије и аналитику Ђорђе Вукмировић, председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић.


На почетку, присутним учесницима и гостима се обратио председник Општине Сремски Карловци Ненанад Миленковић.

– Уважени гости, поштовани домаћини, добар дан.
Сремски Карловци су Сион српског православља, јер су попут Јерусалима, град вере и мира. Пореде Карловце и са Хајделбергом, јер су град образовања и културе. У Карловцима су се пре 318 година измириле до тада непомирљиве силе. Први пут је разговарано за округлим столом, уз уважавање и победника и поражених. Карловачки мир је постао еталон, медији кажу и жанр, којим се мери демократичност сваког разговора. Верујем да ће она красити и Ваш рад. Дакле, нема приличнијег места да се разговара о верској и међуетничкој сарадњи, о утицају образовања и медија, а све у циљу развоја и стабилности Србије.
Здрави међуетнички односи међу разним етникумима, могу се изградити само на темељима узајамне једнакости, у духу разумевања, толеранције, дијалога и уважавања националних, верских и културних права различитих народа. У свему томе образовање и медији имају огромну улогу.
Ових дана и ми разговарамо о важним темама за Карловце. Једна је враћање Карловцима статуса града, који су званично добили 1881. године, а изгубили у време свеопште колективизације. Разговарамо и о примени Закона о обнови културно-историјског наслеђа и развоју Сремских Карловаца, то је једини закон у Србији који се не примењује.
Иза тога нам следи разговор о нечему што је више од пројекта, о визији „Сремски Карловци град музеја“.
Биће нам потребна и Ваша помоћ – верских заједница, образовних институција и наравно медија.
Желим Вам успешан рад и пријатан боравак у нашем граду.