Државни сектар за спорт у Влади Србије Предраг Перуничић посетио Сремске Карловце

1812

Државни секретар за спорт у Влади Србије Предраг Перуничић посетио је данас Сремске Карловце где је одржан састанак са представницима спортских савеза и клубова Новог Сада, приградских насеља и општине домаћина.

Председник општине Ненад Миленковић је говорећи о приликама у Сремским Карловцима рекао да је у протеклом периоду, пре промене власти, за тамошњи спорт издвајано 0,51 одсто из буџета, и да се садашња гарнитура на власти труди да то промени набоље.

– Буџет општине износи 330 милиона динара и ми покушавамо да из њега одвојимо ипак 1,5 до два одсто не бисмо ли стигли до, како и закон налаже, три односно пет одсто – казао је Миленковић. – Наша предност је амибијент какав ретко ко у Србији има. Годинама се прича о спортској хали која би се уклопила у овај амбијент културе и духовности. Овде се неговала физичка култура одвајкада, овде су седамдесетих и осамдесетих година одбојкашице постизале феноменалне резултате, овде постоји темељ заснован на рукометној, одбојкашкој, фудбалској традицији. Даћу све од себе да анимирам више политичке структуре да почнемо да причамо о спортској хали у Карловцима.

Миленковић је напоменуо да се ради на томе да се земљиште планирано за градњу хале прогласи земљиштем од јавног интереса, након чега ће уследити откуп. – Надам се да ћемо то успети крајем ове и почетком наредне године да постигнемо,а потом бисмо се посветили изради пројекта – казао је Миленковић и додао да је реч о процесу који се не мери месецима, него годинама. Овај план наишао је на одобравање државног секретара који је обећао помоћ када пројекат буде завршен око тражења новца у различитим изворима. Осврћући се на примену новог Закона о спорту, Перуничић је истакао да на терену има доста проблема и подсетио да тај акт прописује да свака локална самопоуправа мора имати спортски савез. – Спортски савези су предлагачи програма из области спорта на тој територији, а у пракси се дешава да клубови траће новац појединачно, занемарујући да постоји јединствен начин функционисања и финансирања спорта – казао је Перуничић. – Сваки клуб или организација у области спорта мора да направи програм свог рада. Спортски савез је тај који формира комисију чији је задатак да оцењује програме и предлаже општини за финансирање. Нама је битно да сваки динар дође до крајњег корисника. Оставили смо годину дана да се сви упознају са законом. Мислим да је време да се поставе ствари како треба.

Претходни текстКинеска делегација у посети Сремским Карловцима
Следећи текстЛиста вредновања и рангирања за јавни конкурс за достављање пријава за доделу средстава или недостајућег дела средстава организацијама и удружењима грађана за спровођење програма и пројеката од јавног интереса за општину Сремски Карловци за 2017. годину