Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas predsednika Opštine Sremski Karlovci Nenada Milenkovića sa kojim je razgovarao o mogućnostima za saradnju na obnovi i promociji Sremskih Karlovaca, kulturno-istorijskog i duhovnog sedišta srpskog naroda.

Predsednik Mirović je istakao da će Pokrajinska vlada podržati inicijativu rukovodstva te sremske opštine da se u skladu sa mogućnostima koje daje Zakon o Sremskim Karlovcima, ponovo obrazuje Odbor za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca. To telo, u čijem sastavu bi bili predstavnici Vlade Srbije, Pokrajinske vlade, Opštine Sremski Karlovci, kao i ugledni građani Sremskih Karlovaca, trebalo bi da omogući da se na sistematičan način promovišu vrednosti Sremskih Karlovaca. S druge strane, uloga Odbora bila bi i u obezbeđivanju sredstava kroz konkretne projekte, koje bi finansiralo republičko Ministarstvo kulture.

U cilju bržeg razvoja Sremskih Karlovaca, koji su deo programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021, dogovoreni su i konkretni projekti u delu komunalne infrastrukture koje će zajednički finansirati Pokrajinska vlada i Opština Sremski Karlovci.

Govoreći o razvoju Sremskih Karlovaca, sagovornici su se saglasili i da bi status grada, koji bi Sremski Karlovci mogli da dobiju, bio u skladu sa realnom pozicijom koju zauzimaju kao centar tradicije i kulture srpskog naroda.

Prethodni tekstMeđunarodna naučno-stručna konferencija „Očuvanje i unapređenje istorijskih gradova“
Sledeći tekstRadni sastanak povodom izrade Plana detaljne regulacije radne zone „Prosjanice“ u Sremskim Karlovcima