Свечано потписивање уговора Министра омладине и спорта, Вање Удовичића са представницима општина/градова

Пројекат „Предузетничко оснаживање младих – услови и елементи успешног и одговорног пословања“, спроводи Општина Сремски Карловци, финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије.
Министар омладине и спорта Вања Удовичић потписао је данас уговоре са 20 јединица локалне самоуправе које имају основану канцеларију за младе, на основу резултата Конкурса за подршку јединицама локалне самоуправе у спровођењу омладинске политике на локалном новоу.

У 20 градова и општина широм Србије, и ове године биће реализовани пројекти намењени запошљавању младих и подстицању омладинског предузетништва, стварању услова за квалитетно провођење слободног времена, упражњавању здравих стилова живота, подстицању активног учешћа младих у друштвеним процесима, процесима доношења одлука и развоју сервиса у локалним срединама, уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта од 31 милион динара.  Локалне самоуправе спадају у ред најзначајнијих партнера Министарства омладине и спорта у остваривању циљева Националне стратегије за младе и Закона о младима.

Свечаној церемонији присуствовао је и председник општине Сремски Карловци господин Ненад Миленковић.

Општина Сремски Карловци, Канцеларија за младе је и у овом позиву успела да обезбеди подршку младима кроз пројекат „Предузетничко оснаживање младих – услови и елементи успешног  и одговорног пословања“ . Одобрени пројекат се налази на листи 20 најбоље оцењених пројеката из Републике Србије. Овај пројекат је општину Сремски Карловци поново поставио на листу великих градова попут Београда, Новог Сада и Ниша.

Циљ пројекта је развијање програма неформалног образовања и успостављање одрживог и економичног сервиса за младе путем којег ће  стећи основна знања и вештине које су предуслови предузетничког подухвата. Популаризација савремених облика самозапошљавања младих у секторима услуга, туризма, информационих технологија, пољопривреде као и креативне индустрије што су специфичне потребе и могућности тржишта карактеристичног за територију општине Сремски Карловци. Повећавање ефикасности на тржишту рада, што се огледа у већој запошљивости, мобилности радне снаге, развоја људског капитала али и друштвене инклузије. Развијање метода “целоживотног учења” и практичних вештина које ће помоћи младима приликом запошљавања или самозапошљавања.

Кључне групе активности пројекта:

АКТИВНОСТ 1 – Реализација програмских активности (модула)

Модул 1: Омладинско предузетништво (основе)

Модул 2: Развој идеја и пословних шанси (анализа тржишта, развој бизнис планова)

Модул 3: Специјализоване обуке (основе рачуноводства, правна регулатива, продаја, маркетинг микс, интернет пословање, веб дизајн, пословна психологија)

Модул 4: Подршка развоју и финансирање предузетничког подухвата (пословни инкубатори, европска мрежа предузетника, развојне агенције, гаранције, пореске олакшице, фонд за развој, доношење инвестиционих одлука, могући извори финансирања предузетничких подухвата)

Модул 5: Пословни и маркетинг план (дефинисани пословни модели предложених предузетничких иницијатива)

 

АКТИВНОСТ 2 –  Израда интернет портала омладински предузетнички инфо сервис

АКТИВНОСТ 3 – Организација конференције „Млади предузетници лидери“ уз присуство медијских кућа

Овим путем позивамо све младе предузетнике или младе који размишљају о предузетничком подухвату да нам се прикључе у реализацији пројекта и да активно дају свој допринос.