Отворена IV међународна конференција под називом ,,Очување и унапређење историјских градова“

1797

Дводневна IV међународна конференција под називом ,,Очување и унапређење историјских градова“ у Општини Сремски Карловци, свечано је отворена данас у присуству бројних учесника међународне стручне јавности. Председник Општине Сремски Карловци Ненад Миленковић и Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић обратили су се присутнима у оквиру свечаног отварања конференције.

– Један од млађих гостију Егзит фестивала рекао је да му се допада Нови Сад упркос томе што је већина зграда из седамдестих година.

Да ли је госту из иностранства био споран изглед зграда, њихова, условно речено старост или функционалност?
Овакве примедбе чак и када су усамљене, актуелизују питање: Хоће ли се младим људима који у све веће м броју долазе у Карловце а очекујемо да се тај број утростручи, допасти све ово што имамо? Да ли су темељи из прошлости довољно чврсти да на њима градимо будућност?
Знам да не постоји универзална мера вредности, посебно не лепоте, па нам уз остало недостаје и еталон са којим ћемо поредити „старе“ и „нове“ грађевине и градове, ако их уопште треба поредити.
Где престаје лепота старог а где почиње лепота новог?
На претходним конференцијама наглашено је да „историјски градови“ сведоче о континуитету живљења на неком простору. Они су извор идентитета али и озбиљан економски ресурс.
На овим и сродним закључцима планираћемо будућност Карловаца а Ваши радови и дискусије биће нам незаобилазно штиво.
У најави ове четврте конференције привукао ми је пажњу, између осталих, рад групе аутора „Улога едукације у процесу креативног коришћења наслеђа и урбаног менаџмента“
Поновићу оно у шта смо се много пута уверили, „Није довољно имати, треба и умети“. Посебно су драгоцена искуства других земаља, ове гидне су апострофиране Грчка и Пољска, али и наши градови попут Сомбора и Кикинде.
Хвала Вам што сте и ове године са нама. Желим Вам успешан и континуиран рад. На многаја љета – рекао је председник Миленковић.

Потпредседник покрајинске Владе Иван Ђоковић је истакао да су својевремено Сремски Карловци неоправдано изостављени из туристичке, културне и друштвене мисли, али и да је Република још 1991. године, препознавши њихов значај, донела посебан Закон о обнови културно-историјског наслеђа и подстицању развоја Сремских Карловаца, што представља јединствен случај на овом подручју.

,,Закон не може сам по себи да се примењује, већ су људи ти који га примењују и који из њега црпе нови квалитет. У ситуацији смо да се опет говори о употреби Закона у формалном животу, из чега произилази и формирање одбора за унапређење и заштиту Сремских Карловаца, а на иницијативу председника Покрајинске владе Игора Мировића и Општине Ненада Миленковића, што је и основна претпоставка одрживог развоја и обнове Сремских Карловаца на другачији начин.

Потребно је конзумирати културу и у туристичком и привредном смислу, стога ће одбор, кроз план развоја Сремских Карловаца, у наредном периоду настојати да конципира план употребе простора у туристичке сврхе, што би требало да изнедри нови квалитет овог војвођанског бисера. Карловци чувају и кодификују специфичну културу и центар су окупљања различитих културних образаца“, рекао је Ђоковић.

Ова манифестација је постала редовно место окупљања стручњака заинтересованих и ангажованих на научним, планерским, конзерваторским и пројектантским активностима у вези са централном темом – историјским градом, као једном врстом градитељског наслеђа.

Жеља организатора је била да се успостави дијалог између стручних и друштвених места одлучивања, како би се разматрали бројни проблеми са којима се суочавју историјски градови у окружењу савременог поимања и начина живљења.

Претходни текстСвечано потписивање уговора Министра омладине и спорта, Вање Удовичића са представницима општина/градова
Следећи текстТрећи Сајам предузетништва средњошколаца АП Војводине