Трећи Сајам предузетништва средњошколаца АП Војводине

1764

Трећи Сајам предузетништва средњошколаца АП Војводине, отворен је данас у просторијама Високе школе струковних студија за менаџмент и пословне комуникације у Сремским Карловцима, која је и организатор ове манифестације, а уз подршку Општине Сремски Карловци и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

Председник Општине Сремски Карловци Ненад Миленковић поздравио је организаторе и учеснике сајма.

Са посебном пажњом пратим шта држава чини, кроз разне институције, да се створи бољи амбијент за развој предузетништва.

За младе, образоване људе , предузетништво је више од посла. Оно је остварење идеје о личној аутономији, одговорности према свом и животу своје породице. О личном и благостању  заједнице у којој живи.

У свету сваког дана 137 000 људи покрене нови бизнис. Годишње то је импресивних 50 милиона нових компанија.На тој енергији се темељи светска привреда.

У Сједињеним Америчким Државама, рецимо,  на сваких 100.000 становника, 280 сваког месеца „покрене бизнис“. Највећи број су млади људи са факултетском дипломом.

 Једно истраживање у Србији, од пре неколико година, показало је да 58% анкетираних не види шансу у предузетништву. Највише бизнис песимиста је у Војводини. Због тога је овај сајам предузетништва војвођанских  средњошколаца изузетно важан.То је прилика за поређење, али и додатну едукацију. Скреће се и пажња држави да овој деци, која то већ сутра неће бити, створи амбијент за бављење озбиљним бизнисом.

Радује ме да Карловци , кроз ову високошколску установу, која је данас ваш домаћин,  учествују у афирмацији предузетништва у Војводини.

Желим да вам боравак у Карловцима остане дуго у сећању- по добрим резултатима и новим пријатељствима.

Затим је Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Иван Ђоковић, отворио је манифестацију указавши на значај популаризације предузетништва и модела понашања код младих у оквиру „деценије предузетништва“ која је тек започела.

Овакве манифестације су пожељне и кључне за развој предузетништва. Повезивање научне мисли и привреде јесте замајац у области предузетништва, јер предузетништво не представља само скуп знања и вештина у циљу изласка на тржиште и стварање нове вредности, већ представља стил живљења. Нови квалитет живљења на локалном нивоу подразумева да су сви усмерени ка комерцијализацији знања, искустава и ресурса којима располажемо“, рекао је потпредседник Ђоковић, додавши да су овакве и сличне манифестације неопходне како би се схватило да се једино исправном употребом сопствених ресурса и изласком на нова тржишта могу обезбедити средства која су услов за даљи развој и просперитет.

Сајам предузетништва је такмичарског карактера и прилика је за ученике средњих школа са територије АП Војводине да изложе своја идејна решења или готов производ и да за њега креирају бизнис план, презентацију и изглед изложбеног простора, док ће најбољи тимови бити награђени. Истога дана у Школи се организују и Дани отворених врата, у оквиру којих ће будући студенти имати прилику да се упознају са студијским програмима и радом Високе школе.

Такмичари се надмећу у неколико категорија и то у категорији најиновативнији производ, достигнуће, најинвентивнији бизнис план, најлепши штанд и најбољи наступ. За идејно решење производа или готов производ који освоји прву награду на Сајму, НВО „HUB9“ и Висока школа ће се потрудити да пронађу моделе подршке и подстицаја, а кроз пројектне конкурсе.

Претходни текстОтворена IV међународна конференција под називом ,,Очување и унапређење историјских градова“
Следећи текстРуска делегација посетила Сремске Карловце