Обележена годишњица Мајске скупштине

1788

Представници „Удружења потомака ратника Србије 1912-1920“ и председник карловачке општине Ненад Миленковић положили су венце на спомен плочу на Магистрату у Сремским Карловцима поводом годишњице одржавања Мајске скупштине на којој је 1848. проглашена Српска Војводина.

После минуте ћутања, у свечаној сали Магистрата, тој истој у којој је одржана пре 169 година Мајска скупштина, изведен је програм на ком су наступили ученици карловачке ОШ „23. октобар“. – Слушајући ову децу, морам да кажем да постоји изрека да је дете отац човеков, и ми смо овде због њих, а не због нас – рекао је Миленковић обраћајући се представницима овог удружења.

– Њима треба пренети поруку о ономе што су урадили наши преци 1848. и свих година које су уследиле после тога. То су биле тешке године, када су не само својим делима и речима, него и срцем и душом бранили ову државу. Да није било предака, не би било ни нас. Налазите се у Карловцима, који не припадају само Карловчaнима , него свима. Карловци шаљу поруку мира. На десет километара налази се Петроварадинска тврђава, на око 100 Београдска, два војна утврђења, а између њих је место где су се све те силе мириле. То је место где ће се људи и даље мирити, руковати, смејати , у славу и част мира, а да рата никада више не буде.

Претходни текстРуска делегација посетила Сремске Карловце
Следећи текстНастављено повезивање две обале Дунава кроз платформу ЗОНА 021