Настављено повезивање две обале Дунава кроз платформу ЗОНА 021

1750

Нови Сад освојио је титулу Европске престонице културе 2021 заједно са три општине северног Срема, у оквиру тзв. Зоне 021. На иницијативу помоћника покрајинског секретара Јована Подрашчанина, 17. маја представници Фондације Нови Сад 2021 сусрели су се са представницима три општине (Сремски Карловци, Ириг и Беочин) у Скупштинској сали АП Војводине. Том приликом представљен им је концепт кандидатуре, принципи рада, приоритети, као и потенцијали овог најважнијег европског пројекта у области културе. Присутни представници имали су прилику да се упознају са развојним плановима Фондације, инфраструктурним, партиципативним и међународним пројектима и платформама. Предочена им је организациона структура и процедуре рада Фондације, са циљем успостављања ефикасне комуникације међу свим укљученим актерима Зоне 021.

Присутнима се обратио и преседник Општине Сремски Карловци Ненад Миленковић, он се у име Општине Сремски Карловци захвалио представницима Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ на указаном поверењу и нагласио значај учешћа ове општине у пројекту. Он је истакао, да иако се за епицентар пројекта сматра Нови Сад, општина Сремски Карловци види у његовој реализацији своју шансу за развој, као и да ће у наставку сарадње Општина Сремски Карловци настојати да буде искрен партнер Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Након презентације, у оквиру конструктивне дискусије, разматрали су се оквири будуће сарадње, као и потенцијали заједничког иступања према различитим ЕУ фондовима. Поред развојних пројеката, фокус разговора био је и на програмима који могу бити спроведени у поменутим општинама на основу програма из Апликационе књиге (енгл. bid book). Фондација је затим предложила да општине Ириг и Беочин, по узору на Сремске Карловце, мапирају активне организације и појединце у својим срединама у области културне и друштвеног активизма, како би се формирала јединствена база културних и друштвених делатника Зоне 021.

Претходни текстОбележена годишњица Мајске скупштине
Следећи текстМесец мај посвећен безбедности у саобраћају