Novi Sad osvojio je titulu Evropske prestonice kulture 2021 zajedno sa tri opštine severnog Srema, u okviru tzv. Zone 021. Na inicijativu pomoćnika pokrajinskog sekretara Jovana Podraščanina, 17. maja predstavnici Fondacije Novi Sad 2021 susreli su se sa predstavnicima tri opštine (Sremski Karlovci, Irig i Beočin) u Skupštinskoj sali AP Vojvodine. Tom prilikom predstavljen im je koncept kandidature, principi rada, prioriteti, kao i potencijali ovog najvažnijeg evropskog projekta u oblasti kulture. Prisutni predstavnici imali su priliku da se upoznaju sa razvojnim planovima Fondacije, infrastrukturnim, participativnim i međunarodnim projektima i platformama. Predočena im je organizaciona struktura i procedure rada Fondacije, sa ciljem uspostavljanja efikasne komunikacije među svim uključenim akterima Zone 021.

Prisutnima se obratio i presednik Opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković, on se u ime Opštine Sremski Karlovci zahvalio predstavnicima Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ na ukazanom poverenju i naglasio značaj učešća ove opštine u projektu. On je istakao, da iako se za epicentar projekta smatra Novi Sad, opština Sremski Karlovci vidi u njegovoj realizaciji svoju šansu za razvoj, kao i da će u nastavku saradnje Opština Sremski Karlovci nastojati da bude iskren partner Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Nakon prezentacije, u okviru konstruktivne diskusije, razmatrali su se okviri buduće saradnje, kao i potencijali zajedničkog istupanja prema različitim EU fondovima. Pored razvojnih projekata, fokus razgovora bio je i na programima koji mogu biti sprovedeni u pomenutim opštinama na osnovu programa iz Aplikacione knjige (engl. bid book). Fondacija je zatim predložila da opštine Irig i Beočin, po uzoru na Sremske Karlovce, mapiraju aktivne organizacije i pojedince u svojim sredinama u oblasti kulturne i društvenog aktivizma, kako bi se formirala jedinstvena baza kulturnih i društvenih delatnika Zone 021.