Predsednik Opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković sastao se danas sa visokom kineskom delegacijom na čijem čelu je bio državni administrator za kulturno nasleđe NR Kine Liu Judžu koji su u Sremske Karlovce došli u pratnji pomoćnika ministra kulture Asje Muntean Drče i Dejana Maslikovića

– Sledeći primer Vlade Republike Srbije i mi u Karlovcima sa posebnom pažnjom negujemo prijateljske veze sa Republikom Kinom. Raduje me činjenica da je na čelu delegacije iz prijateljske Kine državni administrator za kulturno nasleđe, jer danas ste došli u epicentar srpske kulture, duhovnosti, obrazovanja. Ovde su otvorene prve moderne škole, u kojima su učili najmudriji Srbi. Bili smo uvek korak ispred drugih. Trudimo se da tako bude i danas.

U Karlovačkoj gimnaziji uči se i kineski jezik zato što je važan u globalnoj komunikaciji i zato što je jezik prijatelja. Karlovci su i evropski centar mira. U ovom je gradu 1699. godine potpisan za Evropu važan mir. Ovde su na samom kraju sedamnaestog veka određene nove granice Evrope. Zahvaljujući bogatoj prošlosti Sremski Karlovci su lider turizma jugoistočne Evrope. Želim Vam prijatan boravak u Sremskim Karlovcima i da dugo uživate u slikama koje ćete poneti u oku i srcu – rekao je Milenković u pozdravnom obraćanju uvaženim gostima.

Današnja poseta kineske delegacije je, inače, upriličena povodom održavanja Prvog dvodnevnog foruma o kulturnom nasleđu Kine i šesnaest zemalja centralne i istočne Evrope, koji se održava u Beogradu.

Prethodni tekstMesec maj posvećen bezbednosti u saobraćaju
Sledeći tekstAktivnosti Saveta za bezbednost saobraćaja u mesecu maju