Месец мај посвећен безбедности у саобраћају

1557

Општина Сремски Карловци и Савет за безбедност саобраћаја је 18.5.2017 године организовала својеврсни дан безбедности саобраћаја у Основној школи „23. октобар“ и Карловачкој гимназији.

У сарадњи са Центром за унапређење безбедности у саобраћају спроведене су следеће активности:

1. Обука ученика I разреда основне школе на саобраћајним полигонима;
2. Обука ученика V разреда на тему безбедног учешће бициклом у саобраћају;
3. Обука ученик I и II разреда гимназије кроз модел вршњачке едукације.

Прва активност је обухватила радионицу на саобраћајном полигону који је постављен у фискултурној сали основне школе. Обуку су вршила два саобраћајна инжењера и ображене су следеће теме: намена саобраћајних површина, места за безбедан прелазак улице (пешачки прелази са или без семафора), кретање тротоаром и путем без тротоара, безбедно превожење деце у возилу.

Друга активност је обухватала предавање за ученике V разреда основне школе које је одржано у свечаној сали. Реализовали су га два саобраћајна инжињера. Кроз предавања су обрађена саобраћајна правила и сигнализација која се односи на бициклисте као и елементи за заштиту бициклиста.

Трећа активност је обухватала вршњaчко предавање за ученике I и II разреда Карловачке гимназије у свечаној сали школе. Предавачи су били студент саобраћајног факултета и дипломирани инжењер саобраћаја. Теме које су обрађене су: утицај брзине на настанак саобраћајне незгоде, пасивни елементи заштите у возилу, негативно дејство алкохола и наркотичких средстава на безбедно учествовање у саобраћају.

Све наведене активности биле су наставак прошлонедељног дружења са предшколцима и васпитачима у вртићу „Коцкица“ у Сремским Карловцима.
У овој години је програмом Савета за безбедност саобраћаја предвиђена и подела образовно едукативног материјала за ученике II разреда основне школе које је заказано за понедељак 22. 5. 2017. године

Претходни текстНастављено повезивање две обале Дунава кроз платформу ЗОНА 021
Следећи текстКинеска делегација у посети Сремским Карловцима