Opština Sremski Karlovci i Savet za bezbednost saobraćaja je 18.5.2017 godine organizovala svojevrsni dan bezbednosti saobraćaja u Osnovnoj školi „23. oktobar“ i Karlovačkoj gimnaziji.

U saradnji sa Centrom za unapređenje bezbednosti u saobraćaju sprovedene su sledeće aktivnosti:

1. Obuka učenika I razreda osnovne škole na saobraćajnim poligonima;
2. Obuka učenika V razreda na temu bezbednog učešće biciklom u saobraćaju;
3. Obuka učenik I i II razreda gimnazije kroz model vršnjačke edukacije.

Prva aktivnost je obuhvatila radionicu na saobraćajnom poligonu koji je postavljen u fiskulturnoj sali osnovne škole. Obuku su vršila dva saobraćajna inženjera i obražene su sledeće teme: namena saobraćajnih površina, mesta za bezbedan prelazak ulice (pešački prelazi sa ili bez semafora), kretanje trotoarom i putem bez trotoara, bezbedno prevoženje dece u vozilu.

Druga aktivnost je obuhvatala predavanje za učenike V razreda osnovne škole koje je održano u svečanoj sali. Realizovali su ga dva saobraćajna inžinjera. Kroz predavanja su obrađena saobraćajna pravila i signalizacija koja se odnosi na bicikliste kao i elementi za zaštitu biciklista.

Treća aktivnost je obuhvatala vršnjačko predavanje za učenike I i II razreda Karlovačke gimnazije u svečanoj sali škole. Predavači su bili student saobraćajnog fakulteta i diplomirani inženjer saobraćaja. Teme koje su obrađene su: uticaj brzine na nastanak saobraćajne nezgode, pasivni elementi zaštite u vozilu, negativno dejstvo alkohola i narkotičkih sredstava na bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

Sve navedene aktivnosti bile su nastavak prošlonedeljnog druženja sa predškolcima i vaspitačima u vrtiću „Kockica“ u Sremskim Karlovcima.
U ovoj godini je programom Saveta za bezbednost saobraćaja predviđena i podela obrazovno edukativnog materijala za učenike II razreda osnovne škole koje je zakazano za ponedeljak 22. 5. 2017. godine

Prethodni tekstNastavljeno povezivanje dve obale Dunava kroz platformu ZONA 021
Sledeći tekstKineska delegacija u poseti Sremskim Karlovcima