Danas je u zgradi Magistrata održana prva u nizu edukacija „Stvaranje uslova za podizanje konkurentnosti turističkih destinacija kroz edukaciju i obuku kadrova“ u okviru  Centra za istraživanje i studije turizma.

Projekat će se realizovati od maja do decembra ove godine, uz podršku Pokrajinske vlade, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Nemačke agencije za tehničku saradnju GIZ, Turističke organizacije Srbije i Vojvodine, Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Udruženja hotelijera i restoratera HORES.

Događaju su prisutvovali predsednik Pokrajinske  Igor Mirović, predsednik Opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković, pomoćnica ministra za turizam Renata Pindžo i direktor Kancelarije GIZ-a Nemačke agencije za tehničku saradnju za Srbiju Gerhard Zipel (Gerhard Sippel).

Goste i organizatore prvo je pozdravio predsednik Opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković.

– Poštovani predsedniče Pokrajinske Vlade, gospodine Miroviću, gospođo Renata Pindžo, gospodine Zipel, dame i gospodo, dobar dan.

Protiveći se ideji da Karlovci postanu grad muzej, što podrazumeva samo konzerviranje prošlosti, bio sam svestan da je za svaku drugu ideju koja će omogućiti i razvoj mesta, potrebna odlučnost, ali pre svega  mnogo znanja i veštine.

Po obrazovanju sam pedagog. Učio sam da učim druge. Ali, znam da učenju nema kraja i da čovek mora ostati učenik i onda kada postane učitelj.

Gospodine Miroviću, pre godinu dana, prilikom inauguracije pokrajinske vlade, u ekspozeu ste između ostalog, istakli:

„Insistiraću na znanju i specijalizaciji u svim resorima…“

Prihvatili smo to kao obavezu, pa je i ovaj skup, za sve nas, još jedan školski čas.

Završni ispit polagaćemo svaki dan, pred zahtevnim gostima koji u sve većem broju dolaze u Srbiju, Vojvodinu i naravno Karlovce.

Prosečni budžet za turističko putovanje u Evropi, uprkos krizama i štednji, neprekidno raste. Premašio je već dve hiljade evra.

Britanci godišnje potroše čak tri hiljade, Nemci oko dve ipo hiljad evra, pa  Francuzi, Italijani. Turistička potrošnja u Kini raste vrtoglavom brzinom 25 posto godišnje.

Da turiste iz ovih zemalja uverimo da treba da doputuju u našu zemlju, u naš grad, moramo biti bolji od onih koji su već sada dobri.

U Sentandreju, sa čijim turističkim potencijalima se usuđujem  da poredim naše karlovačke, godišnje dođe dva miliona turista.

Da li smo mi spremni za ovakav izazov?

Da! Ali, ponavljam, uz mnogo truda i učenja. I uz Vašu pomoć.

Uz još jednu pretpostavku, da ulaganje u turizam nećemo shvatati kao   trošak ,nego veoma isplativu  investiciju.

Karlovci će uz Novi Sad 2021. godine biti kulturna prestonica Evrope. Još jedan izazov i još jedna šansa. Ovu ne smemo propustiti.

Zahvaljujem vam se na pažnji i razumevanju i želim uspešan rad i prijatan boravak u našim i vašim Karlovcima.

Poslednjih nekoliko godina raste interesovanje, pre svega, stranih turista da posete našu zemlju, a razlog za takvo interesovanje leži u jasnoj, vidljivoj, merljivoj političkoj stabilnosti koja vlada u Srbiji, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

„Srbija je svojom politikom i doživljajem onih koji ovde dolaze postala mesto okupljanja i onih koji iz regiona žele da je posete, ali i onih koji dolaze iz udaljenih zemalja i u tom kontekstu politika je uspela da Srbiju postavi na mesto jedine Evropske zemlje sa kojom je Kina uspostavila odnose do nivoa da će turisti iz te zemlje u budućnosti moći da putuju u Srbiju bez viza“, rekao je Mirović.