Javno komunalno preduzeće „Belilo“ u Sremskim Karlovcima kupilo je kamion marke „mercedes“, namenjen pre svega za odnošenje otvorenih kontejnera za krupni otpad.

Kako napominje v. d. direktora preduzeća Goran Lukić, to vozilo biće korišćeno i u druge svrhe. Kako kaže, kamion je koštao 3.825.000 dinara, a novac za kupovinu obezbedila je lokalna samouprava.

„U budžetu opštine na poziciji za kapitalne investicije ove godine obezbeđeno je četiri miliona dinara za kupovinu kamiona“, objašnjava Lukić.

„Reč je o polovnom vozilu, uvezenom iz Norveške. Nabavljeno je prevashodno radi odnošenja velikih otvorenih kontejnera zapremine od pet do deset kubnih metara, ali pošto ima raonik i posipač za so, upotrebljavaćemo ga i za uklanjanje snega. Zbog njegovih gabarita, za čišćenje snege koristićemo ga samo na glavnim saobraćajnicama, poput ulica Petrovaradinske, Patrijarha Rajačića, Mitropolita Startimirovića, Karlovačkih đaka, na puta prema Stražilovu i ciglani.“

Odnošenje krupnog otpada iz Karlovaca do sada je obavljalo inđijsko preduzeće „Komunalac“, što je opštinu godišnje koštalo oko dva miliona dinara. Procena je da će kupovinom pomenutog vozila ta usluga sada koštati opštinu manje jer će, po rečima Gorana Lukića, „Belilo“ po nižoj ceni odnosititi tu vrstu otpada na deponiju u Inđiju.

„Naše predviđanje je da će se od trenutka kada stavimo u funkciju kamion početkom avgusta, dvostruko više krupnog otpada odnositi na inđijsku deponiju“, kaže Lukić.

„Činjenica da Karlovci nemaju deponiju jeste prednost, s jedne strane, ali poskupljuje troškove odnošenja te vrste smeća.“

Trenutno „Belilo“ raspolaže s pet velikih otvorenih kontejnera, raspoređenih u Petrovaradinskoj ulici, na Ravnom Banstolu i čortanovačkoj raskrsnici. Plan je, kako Lukić kaže, da ih bude osam. Jedan je u izradi, a ako se pokaže potreba da ih bude više, nabaviće još kontejnera. U saradnji s opštinom biće doneta odluka o tome gde će ti veliki kontejneri stajati. Lukić napominje da građani koji imaju potrebu da se oslobode krupnog otpada mogu velike kontejnere i iznajmiti od „Belila“.

izvor: dnevnik.rs  // tekst: Zorica Milosavljević // foto: Đorđe Radivojević

Prethodni tekstZa izradu projektne dokumentacije 2,3 miliona dinara
Sledeći tekstTim NALED-a posetio Opštinu Sremski Karlovci