Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović razgovarao je danas, u Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve u Sremskim Karlovcima, s episkopom Vasilijem i predsednicima više sremskih opština o zajedničkim aktivnostima na obnovi fruškogorskih crkava i manastira i zaštiti srpskog kulturnog nasleđa u Sremu.

Na sastanku je istaknuta potreba da se timski i koordinisano sa pokrajinskog i lokalnog nivoa, u saradnji sa Eparhijom sremskom, zajednički radi na pripremi i raelizaciji projekata koji će doprineti očuvanju svetinja na Fruškoj gori, kao i na razvoju i promociji religioznog turizma na području sremskih opština.

Dogovoreno je da lokalne samouprave, prema utvrđenim prioritetima, pripreme projektno-tehničku dokumentaciju, kako za obnovu putne mreže do manastira, tako i za sanaciju i izgradnju verskih objekata koji imaju ogroman značaj za očuvanje istorije i kulture srpskog naroda.

Na sastanku se govorilo i o Zakonu o Sremskim Karlovcima o primeni statusa kao i o kapitalnim projektima. Zasebna tema bila je i Novi Sad Evropska prestonica kulture kao i bitna uloga Sremskih Karlovaca u ovom značajnom projektu.

Sastanku su prisustvovali i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, predsednici Grada Novog Sada, opština Sremski Karlovci, Irig, Beočin, Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Inđija, Ruma, Šid, Pećinci i Surčin.

Prethodni tekstOdržano predavanje „Mladi, bezbedni, sigurni“
Sledeći tekstOtvorena izložba vina „Karlovački vinogradari i vinari“