Tradicionalna manifestacija „Karlovačka berba grožđa 2017.“ svečano je otvorena u petak veče defileom berača uz pratnju velikog narodnog orkestra AKUD „Sonja Marinković” iz Novog Sada. Zatim se mnogobrojnim posetiocima manifestacije na trgu obratio predsednik Opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković koji je i zvanično proglasio manifestaciju otvorenom.

– Od Marka Aurelija Proba, rimskog imperatorakoji je prvi dozvolio da se vinova loza zasadi van granica Italije, i zasasadio je ovde na obroncima Fruške Gore, i na taj način učinio Sremske Karlovce večnim gradom vina, vere, ljubavi i umetnosti, ništa se nije promenilo ni danas, 2017. godine, kada se sa ovog mesta u kojem je mir praksa a ne misao šaljemo univerzalnu poruku mira, da su Sremski Karlovci, Vojvodina i Srbija mesta koja će uvek srdačno dočekati svoje goste i svakog čoveka dobre volje.

Dragi gosti, poštovani sugrađani, želim Vam prijatne trenutke u toku naredna tri dana, za vreme trajanja manifestaticije „Karlovačka berba grožđa“ i da to ne bude jedini povod naših susreta,, nego da tu praksu dodatno afirmišemo.
Ovim zvanično proglašavam Karlovačku berbu grožđa otvorenom! Živeli! – rekao je Milenković.

 

Predsednik Milenković je zatim u Patrijaršijskom dvoru ugostio brojne zvanice iz društvenog, javnog i političkog života Sremskih Karlovaca i Srbije na koktelu povodom početka manifestacije.