Обележен Дан Сремских Карловаца

1758

Сремски Карловци су данас обележили Дан општине, 16. септембар, који се прославља у част добијања статуса слободне војничке вароши 1753. године. Свечаности су поред одборника присуствовале бројне званице из друштвеног и политичког живота.

Председник Општине Сремски Карловци Ненад Миленковић, обратио се гостима и званицама.

– Када говоримо о Сремским Карловцима помињемо значајне историјске догађаје, значајне зграде, значајне културно-историсјке објекте и оно што је најважније, да би један град био велик као што су велики Сремски Карловци потребни су и велики људи.

Историја нам даје за право да верујемо и да се надамо да ће се значајна и славна историја Сремских Карловаца поново одиграти у овом светом месту, а да би се поново одиграло суштинско настојање да један град буде велик, поново су потребни велики људи.

У времену које негира или умањује значај интелигенције, способности, животне, стваралачке енергије, учинићемо све да са овог места промовишемо, за нашу заједницу, значајне појединце и организације.

Славна имена попут Павла Ненадовића, Стевана Стратимировића, Јосифа Рајачића, Георгија Бранковића, Димитрија Анастасијевића Сабова, војводе Шупљикца, Бранка Радичевића, проф. Владимира Николића и многих других великана овог места и читавог нашег народа. Долазимо у неко новије доба, па помињемо, др Лазу Поповића, др Јована Чокора и оне који тренутно улажу напоре да својим знањем, друштвеним деловањем несебично враћају Сремске Карловце на оно место које им припада, а то је место које мирише на тамњан, место у којем се моли, верује, воли, учи, дебатује и бива човеком изнад свега.

У жељи да Дан општине из године у годину промовише појединце и удружења која истински доприносе бољем животу у Сремским Карловцима, срдачно Вас поздрављам!

Почасни грађанин Сремских Карловаца за ову годину је Проф. др Драган Данкуц, повеља Сремских Карловаца је уручена Тањи Жунић и Општинском удружењу пензионера „Сремски Карловци“ а Награду Сремских Карловаца добила је Олгица Милишић.

Претходни текстПочело уређење приступног пута ка Видиковцу
Следећи текстПокрајина и Сремски Карловци заједнички на важним пројектима