Članovi delegacije Tivta, grada-pobratima Sremskih Karlovaca, predstavili su slane delicije, karakteristične za primorje. Reč je o brodetu, specijalitetu od nekoliko vrsta morskih riba, i ribljoj pašteti, što su predstavnici KUD-a „Boka” začinili muzikom i igrom. Danas će od 10.30 sati na istom mestu Karlovčani moći da probaju i slatke delicije, vide nastup nevladine organizacije „Maškarada” i izložbu tivatskih suvenira.

Ovom predstavljanju na trgu prethodio je susret delegacije Tivta s domaćinima u karlovačkoj opštini, na kojem su se obe strane složile da dobrobit saradnje dvaju gradova-pobratima treba da osete i žitelji, i u tom smislu su potekle ideje kako to sprovesti u praksu.

 „Postoji mnogo prostora za saradnju između dve opšine, pre svega na polju turizma – rekao je predsednik karlovačke opštine Nenad Milenković, i dodao da Karlovci nemaju more, ali imaju kulturno-istorijsko nasleđe kao resurs, koji će gledati da unaprede do 2021. godine godine kada će Novi Sad nositi titulu Evropske prestonice kulture, u čemu i oni učestvuju kao partner. – Siguran sam u to da ćemo iz dana u dan saradnju i prijateljske odnose prenositi na lokalno stanovništvo i približiti žitelje dvaju gradova i ono o čemu smo razgovarali u Tivtu pretvarati u realnost. Počećemo od koraka koji su vrlo jednostavni za realizaciju, ne traže mnogo ulaganja, a efekat može biti značajan. Reč je o tome da na zvaničnom sajtu opštine postavimo link Tivta, kao i ostalih gradova-pobratima, pomoću kojih će Karlovčani lakše i brže dolaziti do informacija o njima. Pokušaćemo i da na znak pažnje koji Karlovci uživaju u Tivtu, time što je jedna ulica nazvana karlovčakom, odgovorimo na isti način.

Po mišljenju predsednice tivatske opštine Snežane Matijević, Sremski Karlovci i Tivat treba da produbljuju i unapređuju bratske odnose, koje je pre desetak godina inicirao tadašnji predsednik te crnogorske opštine, a sadašnji konzul Crne Gore u Srbiji Miodrag Kankaraš.

„Ponosna sam na to što imamo takav grad za pobratima – rekla je Snežana Matijević. – Ovaj put smo došli da predstavimo grad na drugačiji način, da vam pružimo uvid u naš kulturni život, koji najbolje reprezentuje Centar za kulturu po kojem se Tivat izdvaja među crnogorskim gradovima, ali i u gastronomske i turističke vrednosti. Saradnju naših dvaju gradova treba proširiti i na građane Karlovaca i Tivta, imamo mnogo planova za to i u narednom periodu ćemo se truditi da ih realizujemo.

Prezentacija potencijala Tivta u Karlovcima usledila je nakon što su se početkom juna Karlovci predstavili tamošnjoj javnosti.

Aranžmani za žitelje gradova-pobratima

Direktorka tivatske Turističke organizacije Gabrijela Glavočić istakla je da su turistički aranžmani za žitelje gradova-pobratima, u  čemu Karlovci imaju posebno mesto, nešto na čemu se sada radi. Kako je rekla, tokom ove uzvratne posete predstaviće postsezonske cene smeštaja u tivatskim hotelima, dodajući da se mogu očekivati povoljnije opcije za Karlovčane za sledeću turističku sezonu. Turistička organizacija Tivta predstaviće se i na LORIST-u, na kojem je Crna Gora zamlja-partner, a u okviru te manifestacije, i novosadska publika u Pozorištu mladih imala je priliku da vidi deo programa – predstavu „Gorska drama” u režiji Obrada Nenezića i produkciji Centra za kulturu Tivat.

Z. Milosavljević